Izveštavanje o zdravstvenom stanju engleskog fudbalera puno grešaka i senzacionalizma


Čitalac Tragača javio nam se s ispravnom procenom da su podaci iz tekstova domaćih medija o povređenom engleskom fudbaleru Deniju Hodžsonu (Danny Hodgson) na više mesta netačni. Tekstovi sadrže pogrešne podatke o imenu fudbalera, vremenu proteklom od dana kada je napadnut, ali i netačnu informaciju da se fudbaler probudio iz kome pred Božić, budući da je on po rečima njegovih roditelja budan i svestan više od mesec dana.

Engleski fudbaler Deni Hodžson koji nastupa za australijski klub ECU Joondalup napadnut je 5. septembra ove godine u Pertu. Nakon udarca koji je primio, Hodžson je glavom udario o beton i zadobio teške povrede mozga, zbog kojih je jedno vreme bio u indukovanoj komi i bio podvrgnut operacijama.

Hodžsona jedan deo domaćih medija naziva Deni Džonson, i navode (sem portala Espreso, Nova i Alo) da se ovaj napad dogodio pre pola godine, iako je od njega prošlo manje od četiri meseca. Takođe se spominje da se Hodžson „probudio iz kome posle šest meseci”, dok je on bio van stanja kome u više navrata.

Sa odeljenja indenzivne nege krajem novembra prebačen je u bolnicu za rehabilitaciju, piše u tekstu Bi-Bi-Si-ja. Portal 7news je početkom novembra preneo reči Hodžsonovih roditelja koji objašnjavaju da je svestan njihovog prisustva, ali da još nije u mogućnosti da priča sa njima. Kako je portal 9news izvestio pre četiri dana, fudbaler je proveo 17 dana u indukovanoj komi. Povod portala da pišu o iznenadnom buđenju pred Božić (po gregorijanskom kalendaru) verovatno je vest da je Hodžsonu dozvoljeno da praznik provede sa porodicom, ali je najavljeno da se nakon toga vraća u bolnicu na dalja ispitivanja i oporavak.

Ovu vest preneli su i portali Objektiv, Euronews, Novosti, Mondo, Blic, Pink, Sputnik, Republika, Direktno, Vesti-online, Srbija danas, Kurir, Informer, Telegraf, Arena sport, Maxbet sport i Dnevni avaz.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Mondo ispravio je netačne navode.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA