Taj brejk za vizu: dezinformacije u Informeru, Telegrafu i na BBC-ju


Već nedelju dana je u medijima aktuelna tema o Novaku Đokoviću i njegovom učešću na prvom grend slemu sezone, Australijen openu (AO). Đoković je prvobitno dobio vizu za boravak u Australiji, koja mu je kasnije poništena. Najbolji teniser sveta bio je u smeštaju za imigrante sve dok sudskim putem nije uspeo da izbori poništavanje odluke Federalne Vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji. Tragač je već pisao o satiričnim vestima koje su domaći i regionalni portali preneli kao stvarne događaje, a tiču se ove teme.

 

Informerova „prva slika Novaka sa aerodromа“ je od prošle godine

Čim su do naših medija stigle infrmacije o nedaćama prvog tenisera sveta portali su počeli da se utrkuju u tome ko će saznati više detalja i pronaći najsvežije informacije. Informer je otvorio i poseban blog o situaciji koju je Đoković doživeo po ulasku u Australiju. Jedna od vesti koja se našla na tom blogu ticala se prvih fotografija Novaka s aerodroma u Melburnu, koje su navodno isplivale na društvenim mrežama.

„Satima već traje agonija srpskog asa na australijskom aerodromu, a sada se konačno pojavila i prva fotografija sa lica mesta”, naveo je Informer, pozivajući se na fotografiju sa slabo praćenog Tviter profila @sportbot11. Ipak, ova fotografija napravljena je pre oko godinu dana, kada u medijima takođe spekulisalo hoće li Đoković moći da nastupi na grend slemu u Australiji.

 

Kad prvi reket postane kapiten reprezentacije

Tokom izveštavanja o učešću Novaka Đokovića na AO portal BBC je uz tekst objavio i video-snimak emisije „Ros Atkins On…” u kojoj voditelj navodi citat srpskog tenisera Dušana Lajovića. Voditelj govori da su ovo reči trenera reprezentacije Srbije na turniru ATP kup, dok je na grafici ispisano da je Dušan Lajović kapiten ove ekipe.

Iako je Lajović učestovao na ATP kupu i izgovorio reči koje se pripisuju kapitenu ATP kup ekipe, on ipak nije imao tu funkciju u srpskom timu. Trener, odnosno kapiten reprezentacije Srbije na ATP kupu 2022. godine bio je Ivan Sabanov. Naša redakcija je pokušala da kontaktira sa odeljenjem za ispravke BBC-ja i ukaže na grešku, ali duže od nedelju dana nismo dobili odgovor, niti je greška ispravljena.

 

Telegraf manipulaciju iz naslova demantovao u samom tekstu

Čitalac nam se javio s komentarom da se naslov i tekst portala Telegraf ne podudaraju, te da je informacija iz naslova izučena iz konteksta. „Direktor Fajzera uz Novaka: ’Veliki sam njegov navijač, zaštićen je kao da je vakcinisan’”, stoji u naslovu vesti ovog portala.

Direktor Fajzera Albert Bourla govorio o Novaku, ali su njegove reči manipulativno predstavljene. Kao što piše u tekstu portala Telegraf, Bourla je konstataciju da je onaj ko preboli virus korona zaštićen jedno vreme, kao što bi bio i uz vakcinaciju, obrazložio procenjenim trajanjima imuniteta kod oba vida zaštite. Odgovor na pitanje ja završio rečima „zaštita koju dobijate nakon prirodno preležanog virusa ne traje toliko kao posle vakcine”, što je kontradiktorno citatu iz naslova.

Stefan Kosanović i Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA