Oživljena dezinformacija: lančane Viber poruke za pomoć Petrinji nakon zemljotresa


Čitateljka FakeNews Tragača zamolila nas je da proverimo lančane poruke s Vibera koje uključuju link za video-spot i poziv: „Od pregleda ovog videa, Mali Dom u Petrinji koji se brine za djecu s posebnim potrebama ce dobiti novce“. Stupili smo u kontakt s bendom i utvrdili da je u pitanju dezinformacija koja već mesecima kruži internetom, na šta su blagovremeno upozoravali i članovi benda.

Reč je o video-spotu benda „Petrinja Band Aid“ iz Petrinje, snimljenom nakon zemljotresā koji su pogodili ovaj grad krajem 2020. godine. Kako nam je u ime benda saopštio Ivan Radošević, oni nisu obavešteni da dezinformacija kruži i na Viberu, ali su na nju već upozorili 7. marta 2021, nakon što je postala viralna na Fejsbuku.

Radošević navodi kako se na isti način ograđuju i od nove objave, na Viberu: „Autorskih prava smo se odrekli u korist Udruge osoba sa invaliditetom Sisačko-moslavačke županije ’Mala kuća’ u Petrinji, ali ista se ostvaruju isključivo emitiranjem na medijima poput radio i TV postaja, službenih portala i sl, ne i putem YouTube platforme. Nismo dovoljno veliki da bi imali toliki broj pregleda te zarađivali od toga, nažalost“.

Iz Udruge osoba sa invaliditetom Sisačko-moslavačke županije „Mala Kuća“ u Petrinji za FakeNews Tragač kažu da „slanjem linka širite lijepu pjesmu da je čuje što više ljudi“.

„Ništa loše u tome. Pjesma je za nas, ali na način da su se autori odrekli autorskih prava na izvođenje pjesme u korist naše Udruge. Huzip i Zamp nažalost ne isplaćuju broj pregleda na YouTube-u već izvođenje iste pjesme na radiju, TV ili javnim događanjima. Očekujemo uskoro od njih naknadu za izvođenje pjesme u 2021. godini“, kaže Aleksandra Milković.

Nakon što smo pisali bendu, oni su još jednom svoju publiku na Fejsbuku obavestili da je u pitanju dezinformacija.

Aleksandar Đokić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA