Srbi u Ukrajini: stari snimak i nove interpretacije


Portal Istraga.ba objavio je na svom Tviter profilu video-snimak koji navodno prikazuje dvojicu srpskih dobrovoljaca koji ratuju za Rusiju u konfliktu sa Ukrajinom. Obrnutom pretragom fotografije može se ustanoviti da je ovaj video star više od sedam godina, što u objavi ni na koji način nije naglašeno.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija poseduje informacije da se na Kosovu i Metohiji, u Albaniji i Bosni i Hercegovini regrutuju militanti za slanje na istok Ukrajine. Uz parafrazirane reči Sergeja Lavrova, portal Istraga.ba je na svom Tviter nalogu objavio i video-snimak, s opisom „Video snimci iz Dobasa: Srpski dobrovoljci ratuju za Rusiju“.

Da je ovaj video zastareo pokazuje obrnuta pretraga fotografije na Guglu. Analizom pojedinačnih kadrova snimka dolazi se do identičnog video-zapisa na Jutjubu, koji je star preko sedam godina. O njemu je pisao i portal N1, gde je tada navedeno da je za jednim od vojnika na snimku – Radomirom Počučom – Srbija raspisala poternicu zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju nakon poziva na linč Ženā u crnom.

Na objavu portala Istraga.ba sa manipulativnim opisom reagovalo je (računajući i kvoutove) više od 350 korisnika, dok ju je podelilo oko 90 ljudi, između ostalih i Džonatan Lendej, Rojtersov dopisnik, ratni izveštač i „specijalista” ove agencije za južnu Aziju i Balkan.

FakeNews Tragač je već pisao o dezinformaciji u vezi sa konfliktom između Rusije i Ukrajine, kada su pojedini domaći portali senzacionalistički objavili da su u sukobu sa ukrajinskim vojnicima ranjeni i ubijeni grčki vojnici.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA