Ne, Tripadvajzor nije proglasio Beograd „trećim u svetu po najboljem provodu“


Informer je objavio članak u kojem navodi da je poznati turistički portal Tripadvajzor proglasio Beograd trećim gradom u svetu po najboljem provodu. Zapravo, niti je Tripadvajzor objavio takvu listu, niti se u njoj rangiraju gradovi prema kvalitetu noćnog provoda.

Informer se poziva na navodno istraživanje Tripadvajzora o najboljim svetskim destinacijama za noćni provod tokom epidemije koronavirusa. Prema ovom istraživanju, ispred Beograda su jedino Kairo i Atina, dok su iza njega Istanbul na četvrtom, Dubai na petom, Njujork na desetom mestu… Internet pretragom ključnih reči moguće je doći do sajta koji je objavio ovu listu. Međutim, taj sajt nije Tripadvajzor, već SimpleGhar, vebsajt koji nudi savete za kupovinu onlajn potrošačima.

Nadalje, istraživanje koje je ovaj sajt sproveo ne bavi se najboljim gradovima za noćni provod, već gradovima koji „nikad ne spavaju“; tačnije, gradovima u kojima se kafići, restorani, barovi i klubovi najkasnije zatvaraju. Za potrebe istraživanja SimpleGhar je koristio podatke o vremenu zatvaranja ovih lokala sa sajtova OpenStreetMap i Tripadvajzor, što je i navedeno u delu sa metodologijom, kao i u interaktivnoj tabeli. Prema tome, Tripadvajzor nije autor ni istraživanja o gradovima koji „nikad ne spavaju“, a pogotovo nije proglasio Beograd za treću destinaciju sveta za noćni provod, što je za Tragač i potvrdila menadžerka za komunikacije Tripadvajzora Hejli Kolman.

Pored toga, u nastavku teksta, Informer navodi da je „još jedan specijalizovani sajt za putovanja“ svrstao Beograd u „12 destinacija u 2022. po najpristupačnijim cenama smeštaja i hrane“. Destinacije i sagovornik koje Informer zatim pominje odgovaraju tekstu sajta GoBankingRates, koji nije „specijalizovani sajt za putovanja“, već, kako sami navode, „publikacija o svemu što ima veze sa ličnim finansijama“.

Osim na portalu, Informer je ovaj članak objavio i u štampanom izdanju od 22. februara.

Predrag Mijatović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA