Happy na RTL-u uočio „skandaloznu“ statističku grešku – koje nema


Portal Happy objavio je tekst koji govori o „skandalu” koji se desio na televizijskom kanalu u Hrvatskoj, kada je pri prikazivanju rezultata jedne ankete zbir odgovora prešao 100%. Priloženi skrinšot je izvučen iz konteksta, pošto su u emisiji nekoliko sekundi ranije prikazani originalni odgovori u anketi, uz napomenu da su ispitanici mogli da odaberu više opcija, što je u prikazu rezultata delovalo kao „probijanje“ pretpostavljenog maksimuma.

Istraživanje agencije „Promocija plus” za televiziju RTL pokazuje kakvi su stavovi građana Hrvatske u vezi sa ratom u Ukrajini. U okviru ankete trebalo je da navedu šta misle kakav će biti razvoj situacije u Ukrajini u narednim mesecima, da li će se kriza preliti i na Balkan, koje su države tome najizloženije…

Grafik 1 (izvor: RTL.hr)

Na pojedina pitanja bilo je moguće dati više odgovora. Na pitanje ko je glavni krivac“ odgovori su glasili ovako:

  1. (58,1%) Rusija i Vladimir Putin
  2. (26,3%) SAD i Rusija
  3. (5,8%) SAD
  4. (3,6%) SAD, NATO i Evropska unija

(…)

Zbir ovakvih, grupisanih odgovora, daje ukupnih 100%, dok je za isto pitanje RTL prikazao i poredak koji bismo dobili ukoliko bi se grupisani odgovori raščlanili na pojedinačne zemlje / saveze. Zbog toga što su ispitanici u okviru svojih odgovora uglavnom navodili više faktora, zbir razultata u ovako prikazanoj anketi prelazi 100%.

Grafik 2 (Izvor: RTL.hr)

To možemo uočiti i na primeru Rusije: 58,1% (iz odgovora Rusija i Putin) + 26,3% (iz odgovora SAD i Rusija) daju 84,4% sa drugog grafikona.

Tekst portala Happy izdvaja iz konteksta samo skrinšot sa RTL-a gde se vide rezultati pojedinačnih zemalja „glavnih krivaca” i to označava kao „pravi peh” i „skandal na hrvatskoj televiziji”, ne objašnjavajući dalji kontekst. Neki od komentara na ovu vest na Fejsbuku su: „Čudim se da nisu Srbiju uglavili u taj niz pa da bude 150%!!”, „Šta oni drugo i znaju već da spinuju i lažu”, „Većina gledalaca vjeruje i ovakvim podacima! Ma samo maži”.

U saradnji s partnerskim portalima iz Srbije i regiona analiziramo lažne i manipulativne informacije koje su objavljene na portalima i društvenim mrežama u vezi sa ratom u Ukrajini. Pregled tekstova svih portala za proveru činjenica možete naći u dnevno ažuriranom blogu mreže See Check.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA