Prazni rafovi u saveznoj nemačkoj republici Nebraska i cene u nemačkim funtama


„Snažne ekonomske posledice rata već su vidljive širom kontineta“, piše u današnjem štampanom izdanju Informera. Na naslovnoj stranici ovaj list objavio je da su u EU „krenule nestašice“ osnovnih namirnica dok je „u Srbiji tržište stabilno, nema nestašica i većih poskupljenja“.

Ceo tekst skrojen je na osnovu izjava naših ljudi iz dijaspore koji su Informeru predočili trenutnu situaciju u državama u kojima žive. Iako je istina da cene hrane u Evropi i svetu rastu, fotografije kojima je Informer pokušao da ilustruje nestašice namirnica u nemačkim marketima nisu aktuelne, niti potiču iz Nemačke.

Na naslovnoj stranici Informer je objavio fotografiju koja se nalazi između tvrdnji „u EU dramatično digli cene hleba, mleka, ulja, mesa, krenule nestašice“ i „u Srbiji tržište stabilno, nema nestašica i većih poskupljenja“, a na samu fotografiju ubačen je opis sledeće sadržine: „kao u Srbiji 1993. Prodavnica u Nemačkoj, juče“. Ipak, ova fotografija nije nastala u Nemačkoj, a ni juče. Radi se o fotografiji fotografa novinske agencije Asošiejted pres Natija Harnika i nastala je marta 2020. godine u supermarketu Hy-wee u gradu Omaha savezne američke države Nebraska.

Unutar samog teksta o poskupljenjima i nestašicama u Evropi Informer je još jednom pokušao da ilustruje prazne rafove u Nemačkoj. Ovog puta poslužili su se fotografijom koja je nastala oktobra 2021. godine u Velikoj Britaniji i uslikao ju je još jedan fotograf Asošiejted presa, Frank Augstejn. Na originalnoj fotografiji vidi se čak i cena nedostajuće namirnice izražena u funtama što jasno govori da ona nije snimljena u nemačkom supermarketu.

Odmah pored teksta o dramatičnom rastu cena i namirnica u Evropi, Informer je objavio tekst pod naslovom „u Srbiji nema nestašica niti većih poskupljenja“ iako smo svedoci inflacije zbog koje su cene osnovnih namirnica još u decembru zamrznute, a njima su se sada pridružile i cene goriva koje su, zbog rasta cena naftnih derivata u celom svetu, zamrznute do 11. aprila.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA