Od M do B: Ujka Vanja umesto Ronalda Mekdonalda


Počevši od 17. marta više medija (1, 2, 3, 4, 5, 6) izveštavalo je o tome da su „Rusi našli zamenu za Mekdonalds“, koji je nedavno zbog invazije Rusije na Ukrajinu zatvorio svojih gotovo 850 restorana u toj državi. Ista informacija širi se i društvenim mrežama (1, 2) uz prikaz dokumenta koji predstavlja zahtev za registraciju brenda  „Ujka Vanja“ sa logom istih boja poput onih na logu „Mekdonaldsa“ i ćiriličnim slovom V koje neodoljivo podseća na slovo M sa loga američkog lanca brze hrane.

Iako su pojedini korisnici društvenih mreža, ali i mediji, posumnjali u autentičnost zahteva za registraciju brenda koji se širi po mrežama, on se zaista može naći u bazi podataka ruskog Federalnog servisa za intelektualno vlasništvo Rospatent. Dovoljno je u pomenutoj bazi pretražiti broj aplikacije sa dokumenta koji se širi mrežama. Ovaj zahtev moguće je pregledati i na engleskom jeziku, što je pojedine korisnike društvenih mreža navelo da posumnjaju u njegovu autentičnost.

Međutim, ovo ne znači da će „Ujka Vanja“ zaista zameniti „Mekdonalds“ u Rusiji. Naši mediji propustili su da u potpunosti isprate dešavanja vezana za navodno stvaranje ruskog pandana „Mekdonaldsu“. Istog dana kada je ruska državna novinska agencija RIA prenela vest o pomenutom zahtevu za registraciju brenda, oglasila se i kompanija koja iza njega stoji i navela kako će zahtev povući, što je ova agencija takođe prenela.

 

Šta su naši mediji propustili da prenesu?

Čak ni srpska redakcija ruskog državnog medija Sputnjik nije prenela saopštenje kompanije „Rusko polje – Logistik“ koja je vlasnik „Ujka Vanje“, iako je matični Sputnjik o njemu izvestio istog dana kada se u medijima pojavila informacija o zahtevu za registraciju amblema ruskog pandana „Mekdonaldsu“. U pomenutom saopštenju navodi se da „pravna služba i advokati za patente rade na opozivu ovog zahteva“, te da kompanija sprovodi „internu istragu“ zbog zahteva s logom koji su okarakterisali kao „mim sa interneta“.

Logo iz zahteva zbog kog kompanija „Rusko polje – Logistik“ sprovodi internu istragu zaista se dan pre podnošenja aplikacije Rospatentu, u vidu mima, pojavio na ruskoj društvonoj mreži Telegram. Ovaj mim verovatno je inspirisan izjavom predsednika ruske Dume Vječeslava Volodina koji je još pre zvaničnog zatvaranja Mekdonaldsa rekao da u Rusiji „više ne bi trebalo da bude Mekdonaldsa već Ujka Vanje“.

U preduzeću „Rusko polje – Logistik“ koje je vlasnik „Ujka Vanje“ naveli su i da  „kompanija trenutno ne razmišlja o pokretanju mreže javnih ugostiteljskih objekata, ali da ne odbacuje takvu ideju za neki budući period“, prenosi Sputnjik.

 

Ruski sastojci

U medijima ali i na društvenim mrežama pominje se i da će se u novom lancu brze hrane „Ujka Vanja“ služiti ista hrana poput one iz „Mekdonaldsa“ ali po nižim cenama jer će se za pripremu obroka sada koristi ruski sastojci. Ipak, prema navodima iz „zapadnih“ (1, 2, 3), ali i ruskih medija (1, 2) „Mekdonalds“ je u ovoj zemlji gotovo potpuno lokalizovao sastojke od kojih su pravljena jela u tom restoranu.

Naposletku, ruska državna novinska agencija TASS 11. marta objavila je vest iz anonimnog izvora koja govori o tome da bi Mekdonalds mogao ponovo da otvori svoje restorane u Rusiji za „oko mesec i po dana“, odnosno pre početka maja.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA