Ne, ruski patrijarh nije rekao da „Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Rajh“


Korisnik Tvitera ukazao nam je na vest sa portala dnevnog lista Danas pod naslovom „Patrijarh Kiril: Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Rajh“. Kako se ispostavilo, korisnik Tvitera je s pravom posumnjao u istinitost vesti koja je prvo objavljena na portalu Danas, da bi se potom našla na još nekoliko domaćih portala (1, 2, 3, 4, 5, 6). Ruski partrijarh Kiril u svojoj propovedi nije pozivao na uništenje Ukrajine poput nacističkog Rajha, iako jeste bodrio ruske oružane snage. On je, takođe, izrazio zabrinutost za ljude koji žive na ratnom području.

U tekstu koji je Danas objavio priložen je citat partrijarha Kirila koji glasi: „Jednom smo slomili kičmu fašizmu, uradićemo to ponovo“. Partrijarh je ovo navodno rekao tokom propovedi u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije. Uz to, Danas je, parafrazirajući partrijarhove reči, dodao i kako je on izjavio da Ukrajinu treba uništiti kao nacistički Rajh.

Da partrijarh Kiril tada nije ni spomenuo nacistički Rajh” može se čuti na snimku cele liturgije koji je objavljen na Jutjubu. Patrijrh je pomenuo fašizam samo jednom rekavši da su oni (Rusi) ti koji su „slomili kičmu fašizma, koji bi sigurno pobedio u svetu da nije bilo Rusije“. On nije pominjao da će Rusija to „uraditi ponovo“ ili „uništavanje Ukrajine poput nacističkog Rajha“, kako je objavljeno u tekstovima domaćih medija.

„Mi smo slomili kičmu fašizma koji bi sigurno pobedio u svetu da nije bilo Rusije, da nije bilo podviga našeg naroda. Neka nam Gospod pomogne i danas, budući da smo miroljubivi i skromni ljudi, ali smo istovremenо i spremni i bićemo uvek spremni da zaštitimo svoju rodnu grudu. Kada vam govorim ovo što sam vam rekao, ja ne prestajem da se brinem za sve ljude koji danas žive u svim gradovima gde se vode borbe. Svi ste vi ljudi i narodi svete Rusije, sve su to naša braća i sestre. Uradićemo sve što možemo da se zaustavi krvoproliće i da se zaustavi sukob sa svim posledicama“, rekao je zapravo partrijarh Kiril u Glavnom hramu Oružanih snaga Rusije.

U tekstu Danasa naveden je i korektan citat patrijarha s ovog događaja koji se može videti i na skrinšotu teksta ruskog portala Lenta koji je Danas priložio. „Slomili smo kičmu fašizmu, koji bi nesumnjivo pobedio da nije bilo Rusije, da nije podviga našeg naroda“, citiraju patrijarha Lenta i Danas. Ipak, u Lentinoj verziji vesti, osim ovog citata, nema ni reči o nacističkom rajhu ili uništavanju Ukrajine.

Oba ova medija pozivaju se na izveštaj ruske državne novinske agencije RIA. Ipak, link ka sajtu RIA koji je priložila Lenta nije u funkciji, dok ga Danas nije ni uvrstio u svoj tekst. Na sajtu te ruske državne novinske agencije ne može se naći vest o govoru partrijarha Kirila nakon liturgije u Glavnom hramu Oružanih snaga Rusije. Zbog toga smo kontaktirali agenciju RIA, ali iz ove medijske kuće nažalost nismo dobili odgovor.

Osim Danasa na isti ili sličan, manipulativan način, reči patrijarha Kirila preneli su i portali Web tribune, Mondo, Alo, Srbija danas, Glas javnosti i B92.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Mondo ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA