Tviter front: pogrešno vreme, pogrešna osoba, pogrešna vest


Prethodnih dana se na Tviteru pojavilo nekoliko manipulativnih objava u vezi sa ratom u Ukrajini koje su postale viralne. Dok je kod jedne manipulisano imenovanjem osobe sa fotografije, u drugoj je izmišljena izjava portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, da bi u trećoj bila aktuelizovana fotografija podrške Rusiji stara osam godina.

 

Pogrešno vreme

Fotografija velike ruske zastave između dva solitera na Novom Beogradu u Bloku 21 postala je viralna na Tviteru, uz opis „čeka se da SAD osude proruske pobunjenike iz Bloka 21”. Iako fotografija jeste napravljena na pomenutom mestu, obrnutom pretragom fotografije na Guglu vidi se da je ona stara više od osam godina (1, 2, 3).

Viralan tvit ima preko 1000 lajkova, oko 160 deljenja i nije jedini objavljen poslednjih nedelju dana koji je sadržao ovu fotografiju. Jedan korisnik podelio je skrinšot društvene mreže 4chan, na kojoj je takođe označeno da je fotografija aktuelna, a ne iz 2014. godine, a na njegovu objavu na Tviteru reagovalo je oko 200 ljudi.

 

Pogrešna osoba

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel navodno je pikazan u foto-kolažu na kom se vidi osoba koja je obučena u suknju i nosi štikle. Fotografiju na Tviteru prati opis koji je u vezi sa trenutnim ratom u Ukrajini, ali ona nije prvi put iskorišćena kako bi se čovek sa fotografije manipulativno prikazao kao Šarl Mišel.

Portal Mythdetector se u julu prošle godine bavio ovom fotografijom, kada je, prema opisu, Mišel u suknji posetio Gruziju nakon otkazanog prajda u Tbilisiju. Ovaj portal za proveru činjenica je tada utvrdio da takva tvrdnja nije istinita, te da je slika zapravo snimljena 1. jula 2021. godine tokom nedelje mode Pitti Uomo u Firenci i da prikazuje jednog od učesnika ili gostiju koji nije imenovan.

 

Pogrešna vest

Na Tviteru je postala viralna i informacija da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića i glasanje Srbije za izbacivanje Rusije iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, kao i da je navela da će od ponedeljka 11. aprila Srbija biti stavljena na listu neprijateljskih zemalja Rusije.

Ove tvrdnje mogu se pronaći samo u viralnom tvitu na koji je reagovalo preko 1.250 korisnika, dok je objava podeljena više od 210 puta. Srbija se na takvoj listi nije našla ni pola meseca nakon predviđenog datuma, niti su zvaničnici Rusije dali bilo kakve javne naznake da je do takve kategorizacije trebalo da dođe.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA