Tako je govorio Nestorović (1): Zvanično, nezvanično i prećutano


Gotovo da nema gostovanja u medijima u kojem prof. dr Branimir Nestorović nije citirao neke podatke ili rezultate nekog istraživanja. U septembru 2021. godine, gostujući u Jutarnjem programu televizije K1, objasnio je da svoje argumente zasniva na zvaničnim podacima i studijama, „samo je bitno koje studije hoćeš da citiraš“ (1).

Kako bismo utvrdili na koje se podatke dr Nestorović zaista poziva i kako ih interpretira, analizirali smo njegove postove na mreži VKontakte (VK), i to u periodu od 18. januara 2021. (kada je objavio prvi post na ovoj mreži) do 5. marta 2022. godine, kada je najavio učešće na izborima objavom „Naša ekipa za Srbiju, Snaga srpske sabornosti”. Od ukupno 171 objave iz tog perioda, dr Nestorović je u 114 svojih objava kometarisao i/ili podelio linkove ka drugim izvorima u vezi sa zdravstvenim aspektima pandemije. Preostalih 57 objava odnose se na ekonomske i globalno-političke aspekte pandemije, rat u Ukrajini i druga pitanja, i nisu bile predmet ove analize.

Sadržaj Nestorovićevih objava se na osnovu dominantnih motiva može grupisati u 10 tematskih kategorija (videti infografik), među kojima su najčešće one u čijoj osnovi se nalazi neki konspirativni narativ (npr. „Kao i prethodne dve godine, virus jača pred velike pravoslavne praznike, za druge kao što je Nova godina, slabi“[2]). Potom slede objave koje „dokazuju” kako su vakcine protiv COVID-19 (potencijalno) opasne („Četiri eminentna profesora hemije smatraju da Pfizerova vakcina ne ispunjava uslove da se primenjuje za masovnu vakcinaciju“ [3] – ali ne navodi koja su to četiri profesora), i objave o „efikasnim lekovima”, pre svih o ivermektinu kao leku izbora za lečenje bolesti izazvane Sars-CoV-2 virusom („Ivermektin smanjuje smrtnost od Covida za tri četvrtine. Dokle će se ignorisati ovaj sjajan lek?“ [4])

Na koje izvore dr Nestorović referiše?

Uz gotovo sve svoje objave dr Nestorović linkuje neki izvor kojim potkrepljuje iznetu tvrdnju. Ni u jednoj objavi nije linkovana izvorna objava neke zvanične institucije, dok samo sedam puta direktno referiše na radove objavljene u relevantnim naučnim časopisima. U najvećem broju slučajeva njegovi izvori su alternativni, uglavnom krajnje desničarski portali, koji se inače identifikuju kao najčešći izvori dezinformacija u vezi sa COVID-19 i Sars-CoV-2 virusom (5, 6, 7, 8, 9).

Uz 11 postova dr Nestorović linkuje objave iz mejnstrim medija, kao što su Daily mail (10), Wall Street Journal (11), Fox news (12), The Atlantic (13), Die Welt (14), The Desert Review (15), The Jerusalem Post (16), The Intercept (17) i Sputnik International.

U analizi koju objavljujemo u nastavcima predstavljeni su najčešće referisani izvori i analiziran po jedan tekst iz svakog od njih koji ilustruje način na koji oni pristupaju ovoj temi. FakeNews Tragač će narednih sedam dana predstavljati nalaze o objavama sa portala ZeroHedge, The Epoch Times, Gateway Pundit, Global Research, Summit News i SOTT, ali i o objavama koje su zasnovane na informacijama sa društvenih mreža, naučnih i pseudonaučnih časopisa.

Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA