RTS i kemtrejls: vaše pravo na ruske zvezde i satanističke pentagrame


Portal javnog medijskog servisa RTS sredinom maja objavio je vest pod naslovom „Zvezde nad Bugarskom, satanisti ili ruska provokacija“ koja govori o navodnoj raspravi u bugarskim medijima nakon pojavljivanja tragova „mlaznih aviona koji su formirali zvezde, ili prema nekim tumačenjima, satanističke pentagrame“ iznad – kako se navodi – nekoliko gradova u Bugarskoj.

Prema pisanju RTS-a pomenute zvezde pojavile su se na bugarskom nebu „poslednjih dana“ te sada mediji u ovoj zemlji raspravljaju „da li su ovi tragovi smišljena provokacija ili slučajnost“. Sve ovo RTS potkrepljuje fotografijom petokrake zvezde na nebu formirane od tragova mlaznih aviona, a tekst je začinjen i mišljenjem bugarskog egzorciste Đorđija Gelemenova koji ovu pojavu naziva „provokacijom države i vere“.

Zastarela fotografija

Ipak, fotografija koju je RTS u tekstu i na svojoj Fejsbuk stranici priložio definitivno nije nastala „poslednjih dana“. Ista fotografija internetom kruži najmanje četiri godine. Ona je na jednom poljskom forumu objavljena još krajem aprila 2018. godine. Može se pronaći i na Instagramu, gde je objavljena 2019. godine, na Redditu, gde postoji od 2020, kao i na Tviteru u objavi od prošle godine. Sve ove objave mahom se tiču teorije pod nazivom kemtrejls čiji sledbenici veruju da su tragovi mlaznih aviona zapravo otrovne hemikalije kojima moćnici i „vladari iz senke“ zaprašuju planetu.

Pretragom ključnih reči o ovoj temi na bugarskom jeziku nailazi se na samo dva članka bugarskih medija koji govore o „ruskim zvezdama ili satanističkim pentagramima“ na nebu. Jedan je članak bugarskog portala Novinite na koji se i RTS poziva, dok je drugi napis medija Novini247, koji je identičan izvornom članku portala Novinite.

 

Factcheck.bg: Niko od nas nije primetio ovu temu

Kako bismo dodatno razjasnili raspravlja li se u bugarskim medijima o ruskim provokacijama i/ili satanističkim pentagramima na nebu, kontaktirali smo novinare bugarskog portala za utvrđivanje činjenica Factcheck.bg koji su se složili da se radi o zastareloj fotografiji tragova mlaznih aviona.

„Nakon razgovora, naš urednički tim došao je do zaključka da niko od nas nije primetio ovu temu u bugarskom javnom prostoru. Stoga, bilo kakvo pominjanje ovog slučaja kao teme u bugarskom javnom prostoru treba uzeti s rezervom“, rekla je za FN Tragač novinarka Factcheck.bg Mirela Petkova.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA