Nacisti lažno predstavljeni kao dede evropskih političara


Pravnik Milan Antonijević tagovao nas je putem Tvitera i skrenuo pažnju na fotografiju koja prikazuje političare Olafa Šolca, Donalda Tuska, Kristijana Lindnera i Karla Lauterbaha, uz tvrdnju da su oni unuci istaknutih nacista iz doba nacističke Nemačke. Nijedna od četiri navedene porodične veze nije tačna: autor vizuala manipulisao je, naime, istim ili sličnim prezimenima. Ovom temom se u celosti već bavio Dojče vele, dok je tvrdnje o Olafu Šolcu na sprskom dekonstruisao portal za proveru činjenica Raskrikavanje.

Nemački kancelar Olaf Šolc je – prema manipulativnom vizualu – u srodstvu sa austrougarskim oficirom Fricom fon Šolcom (Fritz von Scholz). Dojče vele je dobio odgovor portparola nemačke vlade, koji je naveo da je reč o „potpunoj besmislici”. Prema navodima nemačke novinske agencija DPA, Fon Šolc je poginuo 1933. i bio je bez naslednika. Sajt Geogen pokazuje da je prezime Šolc često u Nemačkoj i da se tako preziva više od 31.600 ljudi.

Ministar finansija Kristijan Lindner predstavljen je kao unuk generala Vermahta nacističke Nemačke Gerharda Lindnera. Kristijan Lindner je takođe i predsednik nemačke partije Stranka slobodnih demokrata (FDP), iz koje za Dojče vele navode da je navod o srodstvu lažan. Vojni podaci o Gerhardu Lindneru pokazuju da je umro 1982. godine u nemačkom gradu Aurihu. Kako prenosi DV, ministar finansija je u svojoj autobiografiji pisao o tome kako se kao dečak motao po pekari svojih dede i babe, u potpuno drugom delu zemlje, mnogo godina nakon što je bivši nacistički general umro. Prezime Lindner je takođe veoma zastupljeno u Nemačkoj, a sajt Geogen broji preko 16.500 osoba sa takvim prezimenom.

Na obmanjujućem vizualu visoki član nacističkog SS Hartman Lauterbaher navodi se kao deda nemačkog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, a vredi napomenuti da ova dva čoveka imaju slično, ali ne i isto prezime (Lauterbacher – Lauterbach). Ni Tragač ni Dojče vele nisu mogli da utvrde detalje o dedi Karla Lauterbaha, ali postoje mnoga nepoklapanja, poput toga da je 1935. godine otac Karla Lauterbaha rođen u na krajnjem zapadu Nemačke, dok se austrijski nacista Hartman Lauterbaher venčao u Braunšvajgu.

Pored tri nemačka političara, navodi se i poljski političar Donald Tusk koji je navodno u srodstvu sa pripadnikom službe bezbednosti nacističke SS Jozefom Tuskom. Ova pogrešna informacija kruži internetom još od 2005. godine, kada ju je dekonstruisao Dojče vele i utvrdio da se deda Donalda Tuska stvarno zvao Jozef Tusk, ali i da reč o koincidenciji, pošto nikada nije bio član SS-a. Portparol Tuskove Evropske narodne partije potvrdio je za DV da se radi o netačnim informacijama.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA