Detektor laži: resursni centar za „istinu“ i „podsećanje“


Proveravamo informacije koje se objave u medijima i na društvenim mrežama. Podsećamo na izgovoreno i obećano – stoji u opisu Tviter naloga Detektor laži, pokrenutog u maju 2020. godine. Međutim, u nameri da „proveri informacije“ Detektor neretko i sam objavljuje neproverene ili manipulativno predstavljene sadržaje. Tendenciozne „analize“ potom koristi nekolicina portala (Alo, Objektiv, Srbija danas, Večernje novosti…) kao podlogu za svoje vesti, a alat Kraudtengl pokazuje da se na Detektor laži oslanjaju i različite Fejsbuk stranice.

 

Provera informacija

Tipičan format objave Detektora laži oslonjen je na video snimak, tačnije kratku izjavu isečenu iz gostovanja neke osobe na drugim medijima (N1, Nova, NewsMax Adria…), uz prateći tekstualni komentar u vezi sa videom.

Osim ustaljenog formata, postoji i ustaljeni profil ličnosti kojima Detektor laži posvećuje pažnju, kao i ustaljeni tendenciozni i senzacionalistički pristup, čak i u objavama koje su faktografski tačne. Takva je, na primer, objava „VLADIKA GRIGORIJE PRIZNAO DA JE SAVETNIK ZDRAVKA PONOŠA!“, u kojoj prateći video zaista potkrepljuje ono što je navedeno u propratnom tekstu. Verodostojna je i objava u vezi sa rezultatima Demostata, prema kojima je Vučić najpopularniji lider među građanima Srbije. Verno je – mada ponovo uz dozu senzacionalizma – preneto i pitanje novinarke N1 Danice Vučenić upućeno Aleksandru Jovanoviću Ćuti u vezi sa solidarnošću Beograđana sa radnicima Fijata (video).

Ipak, u velikom broju slučajeva Detektor laži bazira svoje „analize“ na snimcima izvučenim iz konteksta. O jednom od takvih slučajeva Tragač je već pisao: Detektor laži tvrdio je da je Milan Ćulibrk hvalio na TVN1 „Vučićevo zamrzavanje cena“, što Ćulibrk u pomenutoj emisiji nije učinio.

Ne, Milan Ćulibrk nije hvalio Vučića zbog zamrzavanja cena

Opisani manir „izvlačenja iz konteksta“ često se ostvaruje isecanjem nekog detalja iz intervjua, koji se potom predstavlja kao esencijalan, uz potpuno zanemarivanje konteksta celokupnog odgovora. U objavi od 23. juna, Detektor laži je objavio:

N1 je juče brže-bolje pohitao da objavi vest kako je u Srbiji najskuplja hrana u regionu. A ONDA JE SVE POJASNIO PRO-OPOZICIONI EKONOMISTA! Milojko Arsić – ekonomista i anti-vučićevac: “To je očekivano jer je SRBIJA NAJRAZVIJENIJA ZEMLJA NA ZAPADNOM BALKANU!”

Iako na priloženom video snimku Arsić zaista izgovara da je Srbija „najrazvijena zemlja Zapadnog Balkana“, napominje i da je Zapadni Balkan najmanje razvijen deo Evrope, što Detektor laži nije spomenuo u svojoj objavi.

 

Izgovoreno i obećano

Postoje i objave poput one od 30. juna koje nisu bazirane na analizi, već – da kažemo rečima Detektora laži – na ’podsećanju na izgovoreno i obećano’:

EVO ZAŠTO ŽAKLINA NE RAZUME VUČIĆA. Vučić se upinjao da objasni Žaklini sa N1 da je Milošević u broju glasova imao nešto malo više glasova od njega ali je država bila veća za 1.500.000 glasača. Žaklina to nije razumela što nije ni čudo jer je PREPISIVALA KONTROLNE IZ MATEMATIKE!

A kao dokaz lošeg poznavanja matematike novinarke Žakline Tatalović priložen je njen tvit od 29. juna ove godine, u kom je navela kako je imala ocenu 3 iz matematike u trećem razredu.

Pri ’detektovanju laži’ Detektor laži nema jasno uspostavljene metode analize podataka, a objašnjenje ’laži’ je svedeno na tek 280 karaktera. Objave su, na kraju, svedene na Detektorovo viđenje događaja, i to poglavito u vezi sa opozicionim političarima, političkim neistomišljenicima vlasti, kao i pojedinim medijima.

Primeri nekih naslova tvitova Detektora laži su:

NOVA S OPET SLAGALA NAROD – IGRAJU SE STRAHOVIMA RADNIKA FIJATA;

LUTOVAC SVE POBRKAO – OPTUŽUJE VUČIĆA ZA ONO ŠTO JE BIVŠI REŽIM URADIO!;

EVO PRIMERA KAKO RADE MEDIJI JUNAJTED GRUPE;

N1 JEDVA DOČEKAO DA ISMEVA SRBIJU PA ISPALI SMEŠNI!;

ĐILAS POTKAČIO SAVU MANOJLOVIĆA I PONOŠA;

VUČIĆ PORUČIO N1 I NOVOJ S: UMORAN SAM OD VAŠIH LAŽI!;

ĆUTA POZIVAO NA GAZELU A DOŠLO NEKOLIKO DESETINA LJUDI;

VIOLINI SVEDOCI ISPOLITIZOVALI PROTEST RADNIKA FIJATA!

Dometi analiza

Domet Detektora laži nije ograničen na Tviter, budući da domaći onlajn mediji neretko koriste objave s ovog naloga kao podlogu za svoje vesti – najčešće su to Alo (1, 2, 3, 4), Objektiv (1, 2, 3, 4…), Srbija Danas (1, 2, 3, 4…), Republika (1, 2, 3, 4…), Novosti (1, 2, 3), Kurir (1, 2, 3, 4, 5, 6), Pink (tekstovi 1, 2)…

Neke od najnovijih vesti sa Detektora laži koje su obišle neke od ovih medija su: ĐILAS KAO POKVARENA PLOČA: Uvedite sankcije Rusiji! (link Republika), EVO PRIMERA KAKO RADE MEDIJI JUNAJTED GRUPE Vučiću pomozi radnicima, Vučiću ne pomaži radnicima! (link Alo), Vučić opet bio U PRAVU! Pre više od mesec dana prognozirao ulazak Finske i Švedske u NATO (link Objektiv), BRUKA: Opozicija totalno izgubila kompas – SRAMNO napali Vučića umesto Kurtija (link Srbija Danas).

Alat Kraudtengl pokazuje da se na Detektor laži oslanjaju i Fejsbuk stranice poput „SNS – Moja stranka“, „Srpska napredna stranka – najbolji idu napred“ i „Rio Tinto u Jadru – da, pa šta?“.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA