Lažne optužbe za cepanje zastave: od Srpskog telegrafa do lažnog Tviter naloga


Na portalima i društvenim mrežama širi se objava sa lažnog Tviter profila pod imenom aktivistkinje za ljudska prava Aide Ćorović, u vezi sa protestima u Novom Sadu. U lažnoj objavi Ćorović navodno priznaje da je na protestu pocepala zastavu i da bi to učinila opet, da želi „autonomiju za Vojvodinu i Sandžak“, uz poruku „stop srpskom svetu“.

Na novosadskom protestu „Buna protiv mafije”, koji je organizovan zbog nasilja nad učesnicima demonstracija protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, došlo je do incidenta kada je nekolicina okupljenih aktivista ― među njima i Aida Ćorović ― bacala farbu na prostorije Srpske napredne stranke. Tom prilikom okupljeni su sa prostorija SNS sklonili zastave Srbije, za koje je Miran Pogačar, jedan od demonstranata, naveo da su u „sigurnim rukama”, piše 021.

Srpski telegraf: „Bruka, lažni ekolozi cepali srpsku zastavu“

Narednog dana, Srpski telegraf objavljuje tekst „Bruka, lažni ekolozi cepali srpsku zastavu“, u kojem se navodi sledeće: „U huliganskom maniru najpre su prostorije zasuli jajima i farbom, potom porazbijali stakla, a onda kao da to sve nije bilo dovoljno skinuli su srpsku zastavu i počeli da je cepaju“.

Na dostupnim snimcima vidi se da je čovek u crnoj majici, nakon što je skinuo zastave, poručio demonstrantima „Evo, sad možete“, iz čega se dā zaključiti da je želeo da spreči da zastave budu oštećene farbom. FN Tragač, koji je imao i svog reportera na samom protestu, nije došao ni do kakvih dokaza da su zastave pocepane, niti je Srpski telegraf ponudio dokaze za svoje tvrdnje.

Lažni Tviter nalog Aide Ćorović

Nakom protesta, na lažnom profilu pod imenom Aide Ćorović (@AidaCorovicc), koji više nije aktivan na Tviteru, uz fotografiju aktivistkinje objavljena je sledeća poruka: „Pocepala sam zastavu Republike Srbije u Novom Sadu i pocepaću je opet! To je zastava ratnih zločina i genocida. Srbija nije zemlja samo Srba već svih građana Srbije i niko nam neće nametati zastavu koju ne želimo! autonomija za Vojvodinu i Sandžak! STOP SRPSKOM SVETU!”.

Portal Novosti je preneo lažan tvit i naslovio tekst sa „UNIŠTITI SVE SRPSKO: Ovaj Tvit opisuje Aidino delovanje na protestima u Novom Sadu”, a takav tekst, sa istim naslovom, može se pronaći i na engleskom jeziku na portalu Aroj.net. Protal Informer takođe prenosi obmanjujući tvit uz naslov „STOP SRPSKOM SVETU – Aida Ćorović se pohvalila CEPANJEM SRPSKE ZASTAVE pozivajući na SEPARATIZAM! Zakon kaže da bi mogla i da ROBIJA! ”. Na Tviteru su pojedine objave (1, 2, 3) koje dele ovaj tvit postale viralne, vrlo često s uvredama na račun aktivistinje, a postoje i one u kojima se poziva na hitno hapšenje Ćorović.

Aida Ćorović je preko svog Fejsbuk naloga objavila da se konsultuje sa advokatom i da planira da podnese prijavu. Podelila je, takođe, i da je zbog lažne objave dobila pretnje smrću.

Stefan Kosanović,
Ivan Subotić,
FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA