„Noleta taksi vozi u Njujork“ – ali na US Open od pre tri godine


Dnevni list Srpski telegraf objavio je u svom današnjem izdanju da „Noleta taksi vozi u Njujork“, te da su „organizatori US open-a stavili lik Đokovića na reklame uz poruku ’rođen da pobeđuje’ i najavili da će moći u SAD iako nije vakcinisan“. Ipak, pretpostavka Srpskog telegrafa o učešću Đokovića na četvrtom grend slemu godine bazira se na fotografiji staroj nekoliko godina koju je nedavno plasirala Novakova obožavateljka na Tviteru.

Srpski telegraf ne staje tu, pa u prvoj rečenici teksta objavljuje da će „Novak Đoković igrati na US open-u iako nije vakcinisan protiv korone“, a potom i da se „već danima vozi na svetlećim reklamama na krovovima čuvenih žutih taksija u Njujorku“. Osim Srpskog telegrafa, o reklamama koje sugerišu da će Novak igrati na najvećem američkom teniskom turniru pisale su Večernje novosti i Maxbetsport.rs, koji u naslovu svojih vesti navode da „Novak Đoković krstari ulicama Njujorka“.

Niko se iz navedenih medija, prilikom prenošenja fotografije sa Tvitera, očigledno nije osvrnuo na komentare ispod pomenute slike. Da jeste, primetio bi da je autorka tvita, fanovima koji su poverovali da je slika aktuelna, odgovorila da je ona snimljena pre nekoliko godina. Zapravo, da se neko iz medija malo više zadubio u samu fotografiju primetio bi da na njoj piše kako US open počinje 26. avgusta, iako je poznato da ovogodišnji glavni turnir počinje 29. avgusta. Sudeći prema tome, radi se o fotografiji iz 2019. godine kada je turnir zaista počeo 26. avgusta.

Inače, Novak Đoković se ponovo suočava sa posledicama sopstvene odluke da ne primi vakcinu protiv virusa korona. Nakon sudskog procesa i propuštanja prvog grend slema sezone u Australiji sve ukazuje na to da doskorašnji prvi teniser sveta neće moći da nastupi ni na poslednjem grend slemu ove godine. Iako je u Sjedinjenim Državama pokrenuta i peticija da se Novaku dopusti da igra nevakcinisan, organizatori turnira nedavno su objavili da će US open „poštovati stav vlade SAD u pogledu putovanja u zemlju za nevakcinisane ne-američke državljane“, što sugeriše da će Đoković teško učestvovati na ovom turniru.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA