Lažna vest Politike da su „Amerikanci kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine“


Sudeći prema navodima Politike od 28. jula, Amerikanci su „kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine“ (ili, dalje u tekstu, „nekadašnje Ukrajine“), pa su tokom prethodnih godinu dana – kako se navodi – tri konzorcijuma s američkim kapitalom postala „vlasnici 28 odsto obradivih površina“. Novinarka Politike se u svom tekstu prevashodno oslanja na informacije opskurnog portala „Australijski nešenel rivju“, a navodi iz ove vesti višestruko su demantovani za Tragač.

Zabranjena prodaja zemlje strancima

U tekstu se kao kupci pobrajaju „Kargil“, „Dupont“ i „Monsanto“, koji u odgovoru na upit naše redakcije navode da ne poseduju obradivo zemljište u Ukrajini, niti bi to – sve i da žele – bilo moguće, s obzirom na zabranu prodaje zemlje strancima.

Novinar kijevskog portala „Evropska pravda“ Sergij Sidorenko ocenjuje ovu vest kao „smešnu“, budući da je strancima zakonom zabranjeno da kupuju obradivo zemljište u Ukrajini. Da li je, međutim, moguće da su američke korporacije kupile zemljište preko posrednika iz Ukrajine? Sidorenko daje odričan odgovor, budući da i za ukrajinske državljane važi limit od 100 hektara, i taj će limit važiti do 2024. godine.

Sličan odgovor na isto pitanje dobili smo i od Frederika Musoa sa Instituta u Oklandu, koji se već godinama bavi temom tržišta obradivog zemljišta u Ukrajini. „Ova vest deluje izuzetno nerealno. Navedene kompanije uglavnom ne kupuju velike obradive površine, već trguju robom“, kaže on i dodaje da „Dupont“, „Kargil“ i „Monsanto“ imaju preduzetničke interese u Ukrajini, ali „svakako ne kroz direktnu kontrolu zemljišta“.

Nakon što je pogledao tekst „Australijskog nešenel rivjua“, Muso je procenio da se ovaj portal oslanjao na njegov tekst iz avgusta 2021, uz pregršt pogrešnih interpretacija. U Musoovom tekstu se navodi da se zemljište, bez obzira na zabranu prodaje, moglo davati u zakup stranim firmama, a da se ukupna zakupljena površina (uključujući zakupce i iz Ukrajine i iz inostranstva) procenjuje na oko 3,4 miliona hektara, što će reći nešto više od 8% obradivog zemljišta.

Demanti „kupaca“

Monsanto, koji se u tekstu Politike pominje kao jedan od kupaca, sada je deo kompanije Bajer. Aleksandra Valenta Pavlović iz Bajera navodi za Tragač da ta korporacija „ne poseduje zemljište u Ukrajini niti planira da ga kupuje u budućnosti“, a dodaje i da bi to bilo pravno nemoguće: „Ukrajinski zakon sprečava strane kompanije da kupuju i poseduju obradivu zemlju u Ukrajini“.

Gotovo identičan odgovor stigao je od Dena Tarnera iz Duponta, još jednog navodnog „vlasnika“ ukrajinske zemlje: „Potvrđujemo da je ovo lažna informacija, Dupont ne poseduje zemlju u Ukrajini“.

Na koji se izvor oslanjala novinarka Politike?

Sajt „Australijski nešenel rivju“ prepoznat je kao sajt izuzetno niskog kredibiliteta, sklon lažnim i zavereničkim narativima. Među vestima s ovog portala, koji vas obasipa pozivima na donacije i banerima o „skrivemim istinama“, moguće je pronaći vest da je „Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priznala da deca koja su primila kovid vakcine imaju 4423% veće šanse da umru“. Tu je, na primer, i savet osnivača sajta čitaocima da ne idu u bolnice, jer ih Gejts i Fauči „finansijski podstiču da ubiju vas i vaše voljene“.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA