Antiprajd meni: Mitovi, „otkazivanje“ i traženje krivca


Da će Beograd biti domaćin ovogodišnjeg Evroprajda znalo se još 2019. godine. Ipak, kako se taj događaj približavao i kako se intenzivnije radilo na njegovoj pripremi, mnogi protivnici ovog događaja, od pojedinaca do medija, takođe su se intenzivno pripremali – i to za demonizovanje učesnika i dezinformisanje javnosti.

Kao svojevrsni uvod za dezinformisanje medijima je poslužilo širenje majmunskih boginja.

Izveštavajući o ovoj bolesti mediji su, uključujući tabloide Kurir, Informer, ali i pokrajinski javni servis Radio-televiziju Vojvodine (RTV), majmunske boginje pogrešno i homofobno nazivali „gej“ bolešću. RTV je objavila naslov „Bez panike: Od majmunskih boginja, uglavnom, oboleli homoseksualci“ ― sugerišući da su homoseksualci drugorazredna kategorija građana čije eventualno obolevanje i nije razlog za brigu. Naslov je ubrzo nakon objavljivanja izmenjen bez izvinjenja.

 

Mitovi o Evropi

Kampanja protiv Evroprajda oslanjala se narativ koji je već odavno ukorenjen kod značajnog dela stanovništva s našeg govornog područja – dekadentni Zapad i Evropa nam nameću iskrivljene vrednosti. Česti su bili primjeri „ukazivanja” da „bolest” dolazi iz evropskih zemalja.

FakeNews Tragač je sredinom avgusta pisao o tekstovima portala Srbin.info i Nulta tačka koji govore o tome da bi u Nemačkoj svaki adolescent sa navršenih 14 godina mogao bez roditeljskog odobrenja da promeni pol, jednostavnom izjavom. Članica LBGTI+ organizacije LSVD iz Nemačke Sara Ponti za Tragač je objasnila kako se radi o složenom procesu, gde sud, u slučaju da roditelji ne podrže odluku deteta, ima mogućnost da zameni odluku roditelja ako je to u najboljem interesu deteta.

Srbin.info je pisao i da su u Sloveniji legalizovani istopolni brakovi „iako su Slovenci na referendumima tri puta glasali protiv toga“. Lana Gobec iz slovenačke LGBT+ organizacije LEGEBITRA potvrdila je za Tragač da Slovenci jesu tri puta glasali protiv sličnih zakona, ali da se ne radi se o istim zakonima, kao i da je od poslednjeg „ne” prošlo oko sedam godina.

 

Sestra Milka

U vreme najintenzivnijih rasprava oko održavanja Evroprajda, jedna dezinformacija iz Srbije dodatno je rasplamsala teze o „miniranju tradicionalne porodice“. Reč je o slučaju Milke M. iz Minhena, navodno kažnjene zbog toga što je odbila da svog sina u školu pošalje obučenog u odeću za devojčicu. Ovaj video je snimio i na svom profilu objavio Ivica Božić, iz desničarske organizacije „Antiglobalisti Srbije“ koja je skupljala potpise protiv održavanja Prajda.

Do demantija je prvi stigao Faktograf. Njima su iz nemačkog saveznog ministarstva, na koje se „sestra Milka“ poziva, kazali da bi takva naredba bila „apsurdna“.

„Sestra Milka” je kasnije za nedeljnik „Vreme“ rekla da je izmanipulisana, da je napravila lapsus u videu kada je spomenula ministarstvo i da je niko nije obavezivao ni na šta. Kako je objasnila, u pitanju je bila akcija koja se organizuje u pojedinim nemačkim školama kada dečaci i devojčice mogu da zamene uloge. Njen sin toga dana nije otišao u školu, pa je zaista morala da plati kaznu, ali zbog neopravdanog izostanka.

 

„Otkazivanje”

Tokom avgusta je usledilo i „oktazivanje” Evroprajda. Prvi ga je „otkazao” urednik Informera Dragan J. Vučićević.

„Еvroprajd je otkazan do daljeg jer za njega nije trenutak. Preti nam ozbiljna opasnost od rata i to je tema od koje zavisi naša sudbina. Lako je nama iz udobnih fotelja iz Beograda da pričamo o sudbini Srba sa severa Kosova i Metohije. Stavite se u njihove živote i zamislite kako im je”, poručio je Vučićević. Njega su ubrzo demantovali organizatori, navodeći da pripreme traju, da ih niko nije obavеstio o otkazivanju i da će se događaj održati kako je i planirano. Vučićevića je, iako su srpske vlasti kasnije najavile otkazivanje Evroprajda, na kraju krajeva, demantovala i stvarnost, Evroprajd je održan, a rat – nije.

Nakon što su vlasti u Srbiji saopštile da će prajd biti otkazan, usledilo je saopštenje zapadnih ambasada da se nadaju da će se ipak pronaći način da se šetnja održi. U tom momentu se vraća narativ o „zlikovcima sa Zapada”. Informer je pisao kako Srbiju „Amerika gura u LGBT rat!“, dok su Večernje novosti konstatovale da je „Briselu parada preča od života“, kao i da zapadne diplomate brane „tobož ugrožena ljudska prava u Srbiji“, a istovremeno „ne reaguju na napade na Srbe na Kosmetu“.

 

Iz Vremena senzacionalizma

Portal Vreme objavio je tekst o apsurdnom događaju u jednoj beogradskoj osnovnoj školi gde su se četiri majke – kako se navodi – pobunile zbog toga što je učiteljica tokom obraćanja razredu iskoristila reč ruta“, čime je, smatraju one, „uticala na seksualno opredeljenje učenika“. Ovaj tekst preuzeo je portal Luftika i senzacionalistički ga naslovio sa: „Zbog učiteljice iz Beograda 10-godišnjaci postaju gej, jednom rečju uticala na seksualno opredeljenje učenika”. Naime, u tekstu Vremena se uopšte ne govori o 10-godišnjacima koji postaju gej zbog učiteljice, već о tome da je učiteljica deci objašnjavala kako da od škole stignu do Pedagoškog muzeja. Četiri majke su joj zamerile način na koji je to učinila, pošto misle da je učiteljica uticala na seksualno opredeljenje učenika time što je više puta izgovorila reč „ruta”, koju povezuju sa terminologijom Evroprajda.

 

Mitovi o antisrpskom karakteru Prajda

Tokom Evroprajda nekoliko medija je prenosilo događanja sa beogradskih ulica putem Jutjub video-strima. Video portala Srbin.info, sa preko 270 hiljada pregleda, za vreme pisanja ove analize nalaziо se u top deset video-snimaka na Jutjub trendingu Srbiji. Direktor i urednik Srbin.info Dejan Petar Zlatanović u toku prenosa u više navrata napominje kako okupljeni na Evroprajdu nose razne zastave, ali da nema nijedne srpske (1, 2, 3, 4), a tu informaciju prenosi ne samo gledaocima već i protivnicima manifestacije koje sreće na ulici. Ovo zapažanje uklopljeno je u sedmicama građen narativ o tome da je Prajd antisrpski, antihrišćanski i „pronatovski“ skup. Da Zlatanovićeva informacija nije tačna pokazuje, između ostalog, upravo njegov strim, tokom kojeg se u kadru pojavljuje i srpska zastava, koju novinar ne spominje, dok se pregledom prenosa drugog medija može videti i zastava Srbije većih razmera koju su nosili učesnici šetnje.

 

Kosovo i transfeminizam

Izveštavajući sa Evroprajda, Sputnik Srbija je snimio grupu koja je učestvovala u šetnji i skandirala. Kako se tokom skandiranja pominjalo Kosovo – Sputnik je izvestio da „grupa kosovskih Albanaca skandira parole posvećene takozvanoj ‘republici Kosovo’”. Video se brzo proširio na brojne regionalne portale i Fejsbuk stranice uz istu tvrdnju – kosovski Albanci veličaju „lažnu državu”.

Kako je reporter Sputnika došao do zaključka da su u pitanju Albanci sa Kosova, ostaje nepoznato; ipak, poznato je da je grupa skandirala rečenicu „Od Rožave do Kosova – transfeminizam“, što je potvrđeno redakciji Raksrinkavanja od aktivista koji nisu sa Kosova već iz Turske.

Na kraju, šetnja, ili „sprovođenje do koncerta”, kako je to sročio srpski ministar unutrašnjih poslova, održana je uz niz incidenata, i uz, za sada, nezapamćenu dezinformacionu kampanju koja je pratila dobro trasirani put svaljivanja krivice na Ameriku, Evropu, pa i Kosovo.

 

Posle Beograda ― Banja Luka?

U članku anonimnog portala Politički.rs objavljenom 11. septembra navedeno je da kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske Jelena Trivić i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Srpske ispred Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović planiraju organizovanje Evroprajda u Banjaluci. Izvori informacija o organizovanju Prajda takođe su anonimni.

Uprkos tome, članak je prenela novinska agencija SRNA te portali poput: ATV, InfoSrpska, Info Drina, Savamedia, Alo… Na ovaj način je u toku predizborne kampanje za opšte izbore lažna vest o Evroprajdu iskorištena kao pokušaj diskreditovanja političkih protivnika Milorada Dodika.

 

Darvin Murić, Raskrinkavanje.me
Marija Vučić, Raskrikavanje
Stefan Kosanović, FakeNews Tragač
Alena Beširević, Raskrinkavanje.ba

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA