O LGBT+ pravima u Nemačkoj i Sloveniji: red istine, red senzacije, red netrpeljivosti


U medijima su se poslednjih nedelja pojavile vesti o pravima LGBT+ populacije u Nemačkoj i Sloveniji, a sadržaj ovih tekstova – iako mahom istinit – uključuje netačne ili manipulativne informacije.

 

Nemačka debata o promeni pola

Nakon što je nemačka vlada predložila novi zakon o „samoopredeljenju” koji bi olakšao ljudima legalnu promenu pola i imena, stvorila se debata u javnom prostoru Nemačke pošto se jedan deo građana i stranaka protivi predlogu. Zakon o „samoopredeljenju” bi zamenio već 40 godina star „transseksualni zakon”, koji zahteva da transrodne i nebinarne osobe dobiju sudski nalog i dva stručna mišljenja kako bi došlo do promene pola i imena na zvaničnim dokumenatima. Nemačka vladajuća koalicija obećala je da će ukinuti „transseksualni zakon”, koji transrodna zajednica u Nemačkoj smatra „degradirajućim i arhaičnim”, piše DW.

U vestima portala Srbin.info i Nulta tačka bilo je reči o predlogu novog zakona, a tekst je objavljen pod naslovom „JEZIVO: Nemačka dozvolila DECI da menjaju pol bez roditeljskog odobrenja“. U tekstu se navodi da bi svaki adolescent sa navršenih 14 godina mogao bez roditeljskog odobrenja da promeni pol, jednostavno izjavom. Redakcija FakeNews Tragača kontaktirala je sa članicom LBGT+ organizacije LSVD iz Nemačke Sarom Ponti, koja u odgovoru navodi da interpretacija domaćih medija nije potpuno tačna: „Od 14. godine maloletnici se sami izjašnjavaju, uz saglasnost roditelja. U slučaju da roditelji ne pristanu, o tome odlučuje sud. Sud može zameniti odluku roditelja ako je to u najboljem interesu deteta. Ova procedura se takođe primenjuje u drugim scenarijima u nemačkom porodičnom pravu gde se roditelji i deca starija od 14 godina ne slažu oko odluka”, kaže Ponti i objašnjava da su takvi sudski postupci retki.

Portali Srbin.info i Nulta tačka se osvrću i na trenutni zakon: „Svako ko je želeo da ’promeni’ pol u pasošu morao je do sada u Nemačkoj da priloži dva psihijatrijska izveštaja koji su podrazumevali odgovore na intimna pitanja, između ostalog, o masturbaciji. Uz to, trebalo je da obezbedi 1.000 evra za taksu”. Ponti navodi da je ova tvrdnja mahom tačna, te da sudski postupak u proseku košta 1.800 evra i traje u proseku devet meseci. „Ove procene se često doživljavaju kao ponižavajuće. Trans osobe navode da se postavljaju pitanja o intimnim detaljima iz njihovog detinjstva i seksualne prošlosti. Ovo takođe može uključivati pitanja o praksi masturbacije”, kaže Ponti za Tragač.

Redakcija portala Raskrikavanje pisala je o sličnoj temi: dekonstruisali su tekst Večernjih novosti, koje su pisale o tome da se osnovci u Nemačkoj teraju da izaberu pol i da će novim zakonom moći bez saglasnosti roditelja da se podvrgnu hormonskim terapijama i operacijama.

 

Slovenija i tri referenduma

Ustavni sud Slovenije je 8. jula ove godine ozakonio istopolne brakove i usvajanja nakon što je utvrdio da je zakon po kojem samo heteroseksualni partneri mogu sklapati brak, a istopolni parovi ne smeju usvajati decu, diskriminativan, a samim tim i u suprotnosti sa ustavom. Portal Srbin.info preneo je ovu vest uz konstataciju da su Slovenci na referendumima tri puta glasali protiv toga.

Lana Gobec iz slovenačke LGBT+ organizacije LEGEBITRA za FakeNews Tragač navodi da je tačno da se na tri referenduma glasalo „protiv”, i to 2001, 2012. i 2015. godine. Ipak, Gobec kaže kako se ne radi o identičnim predlozima, i da to što pojedini akteri u Sloveniji iznose tvrdnje da se više od 1.300.000 ljudi na referendumima izjasnilo protiv istopolnih parova manipulativno. „Sve je to jedna velika podvala, jer se govori o više od 20 godina (od prvog referenduma prim. aut) i tri različita predloga zakona”, ističe Gobec za FakeNews Tragač.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA