Mediji iskoristili snimak iz 2013. da prikažu atmosferu u Italiji nakon pobede Đorđe Meloni


Portali Direktno i Danas objavili su juče vest o tome da je grupa demonstranata u Italiji nakon pobede desničarske opcije koju predvodi Đorđa Meloni sa jedne od institucija Evropske unije skinula zastavu te zajednice i okačila italijansku zastavu. U svojim vestima pomenuti portali objavili su i snimak koji svedoči o navodnom činu. Međutim, snimak skidanja zastave EU u Italiji o kom portali pišu nastao je pre gotovo devet godina.

Partija Italijanska braća pobedila je na izborima održanim u nedelju, što je Đorđu Meloni dovelo na korak od toga da postane prva žena u istoriji na čelu italijanske vlade. Svetski mediji izveštavaju o tome da Italija pobedom Meloni dobija najdesniju vladu još od Drugog svetskog rata, a njena pobeda nije prošla nezapaženo ni u domaćim medijima.

Među raznim izveštajima o izborima i novoj političkoj situaciji u Italiji našao se i tekst koji su plasirali portali Danas i Direktno, a koji se oslanja na aktuelizovani video-snimak sa društvenih mreža na kom se vidi kako demonstranti u Italiji skidaju sa jedne zgrade zastavu EU i na njeno mesto kače italijansku trobojku. „Posle pobede Meloni, Italijani skinuli zastavu EU i postavili svoju“, navodi Danas u naslovu svog teksta i greši, jer se pomenuto skidanje zastave nije dogodilo nakon pobede Meloni, već 2013. godine. Snimak incidenta može se pronaći na Jutjubu gde je objavljen pre nešto manje od 9 godina. O ovoj dezinformaciji pisali su i strani servisi za utvrđivanje činjenica (1, 2)

Na snimku su pripadnici neofašističke italijanske grupe Kasapaunda koji su te 2013. godine protestovali zbog teških ekonomskih prilika i štednje u zemlji. Zastava EU skinuta je sa balkona sedišta Evropske komisije u Rimu, a demonstranti su nakon incidenta uhapšeni i optuženi za krađu, otpor vlastima i neovlašćene proteste, javio je tada Rojters.

Inače, ovo nije prvi put da se u domaćim medijima laže o skidanju zastave EU i stavljanju italijanske zastave na njeno mesto. FN Tragač je na početku pandemije kovida 19 zabeležio da su Alo i Republika izvestili kako je „predsednik italijanske skupštine“ iz protesta zbog kovid mera skinuo zastavu EU i zamenio je italijanskom. Međutim, to je učinio jedan od četiri tadašnja potpredsednika donjeg doma Parlamenta Italije iz konzervativne stranke Italijanska braća Fabio Rampeli, odnosno stranački kolega Đorđe Meloni koja trenutno pretenduje da postane premijerka Italije.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA