Domen ldp.rs sada služi manipulativnoj promociji medicinskih preparata


Liberalno demokratska partija (LDP) formalno i dalje postoji, iako se nakon izbora 2020. godine u javnosti pominje prvenstveno kada je reč o privatnom životu Čedomira Jovanovića, njenog lidera. Kada u pretraživač ukucate ldp.rs možete videti da se domen nekada popularne partije – koji ona i dalje predstavlja kao svoj – trenutno koristi za promociju sumnjivih medicinskih preparata koji se na internetu manipulativno oglašavaju s ciljem da prevare lakoverne građane.

Odustaćemo, nikad”, poručuje i dalje LDP na svom Tviter nalogu koji se, osim za praznike, ne oglašava već gotovo dve godine, iako je Jovanović krajem septembra u emisiji „Sceniranje“ televizije Kurir poručio da će se „sigurno vratiti onom poslu koji nije dovršio”. Prva stanica na tom putu mogao bi biti povratak internet domena ove stranke, gde se trenutno nalazi sajt pod nazivom „LDP Fitness“. On nema impresum, registrovan je 30. oktobra. 2020. godine i njegova registracija ističe za tačno mesec dana.

Prevara po ustaljenoj matrici

LDP Fitness sastoji se od niza besmislenih članaka podeljenih na rubrike Lepota, Zdravlje i Mršavljenje. Tekstovi su prepuni slovnih i gramatičkih grešaka, što ukazuje na automatsko prevođenje sa stranog jezika radi brzog i lakog plasiranja na domaće tržište. Ako biste poverovali u neku od priča sa sajta LDP Fitness i poželeli da naručite jedan od reklamiranih preparata, sajt bi vas uputio na povezanu stranicu koja izgleda gotovo isto kao mnoge reklamne stranice koje je FakeNews Tragač već zabeležio u svom Registru prevarantskih sajtova.

“Hrana koja je dobra za prostatu, a takođe Pro Caps je Obezbeđuje od ćelija raka prostate, seme bundeve može pomoći da umiri znakove i simptome benigne hiperplazije prostate (BPH), gde prostata raste i takođe pokreće probleme iskustva mokrenja” ldp.rs, jesen 2022.

Uzmimo za primer reklamu za preparat Pro Caps, navodno „prirodni proizvod koji sprečava i eliminiše natečenost, hronični i akutni prostatitis”. Cena je, naravno, uvek snižena za 50%, a ispod prozora u koji treba da ukucate svoje podatke kako biste naručili proizvod neprestano se smanjuje broj artikala ostalih na stanju. Ipak, broj artikala će se magično uvećati svaki put kada ponovo otvorite stranicu. Tu su, svakako, i lekari i farmaceuti, te stručnjaci za urologiju i muško zdravlje koji preporučuju proizvod – Miloš Stojković, Branko Blagojević, Vuk Ivanović i Dragan Kovačević koji svi odreda imaju svoje blizance” različitih imena na raznim stranama zemaljske kugle (1, 2, 3, 4).

To nije sve. Možete uraditi i brzi test koji će odrediti u kakvom je stanju vaša prostata. Čak i ako na sva pitanja iz testa odgovorite kao da nemate apsolutno nijedan simptom prostatitisa, sajt vas upozorava – „Ovo je dobar rezultat koji, međutim, često može da zavara. Ne zaboravite da se prostatitis često pojavljuje i bez simptoma ili u blagom obliku!”. Osim ove obmane, tu su naravno i lažne recenzije zadovoljnih korisnika, nepostojeće nagrade koje je preparat navodno osvojio i mnoge druge obmanjujuće tehnike ubeđivanja.

 

 

Alternativna medicina

Inače, lider LDP-а Čedomir Jovanović u poslednje vreme privlači pažnju medija zbog svog iskustva s triput preležanom bolešću kovid 19 i drugih problema zbog kojih je, kako mediji navode, bio „na ivici života i smrti”. Nakon dugotrajnog lečenja konvencionalnom medicinom, u oporavku mu je pomogla – tvrdi on – upravo alternativna medicina. Kako se pisalo, na Tari se kod starca Milovana lečio tinkturama i petrolejom, a želudac mu je kod Lajkovca jedna starija žena namestila teglom i svećom. Ako uz sve to uzmemo u obzir i da je Jovanović poznat kao sportski tip, pojava obmanjujućeg sajta pod imenom LDP Fitness na domenu partije LDP može delovati kao neslana šala.

Ipak – malo šta je smešno u vezi sa ovom industrijom manipulativnog oglašavanja na internetu, o čemu svedoče i mnogobrojne molbe prevarenih kupaca koji se prethodnih godina javljaju Tragaču. O mogućim modelima zaštite i zakonskom okviru čitajte u našoj publikaciji „Onlajn prevare i kako im se suprotstaviti“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA