Alo preveo intervju Džejmija Olivera na srpski, pa plagijat proglasio ekskluzivom


Dnevni list Alo prošle subote objavio je da „Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za rođendansko izdanje Alo! otkriva zgodna rešenja za brz i kvalitetan ručak“. Ovu „ekskluzivu“ Alo je najavio i na svojoj naslovnoj strani, a intervju koji je ovaj list objavio posvećen je novoj emisiji Džejmija Olivera o jelima za čiju je pripremu potrebno 15 minuta i jedan tiganj.

Međutim, pored toga što su recepti o kojima Alo piše već dostupni na sajtu Džejmija Olivera, i pitanja i odgovori u navodno „ekskluzivnom intervjuu za rođendanski Alo!“ prepisani su sa interneta. Intervju koji je Alo predstavio kao svoju rođendansku ekskluzivu već je pre više od mesec dana objavljen na sajtu posvećenom televizijskom programu Whattowatch.com, a autor intervjua je novinar Nikolas Kenon.

U sledećoj tabeli uporedili smo tri pitanja i odgovora iz spornog intervjua Alo-a sa originalnim pitanjima i odgovorima na engleskom.

Intervju Alo-aIntervju sa Whattowatch.com
Kako ste došli na ovu ideju pripreme superbzog ručka?


Krajem 2021. Velika Britanija je bila ponovo u izolaciji i sve je bilo pomalo mračno. Hrana može doneti toliko radosti, ali kada zaglavite u kolotečini i ponavljate isto iz dana u dan, kuvanje može da postane teskobno. Hteo sam da pronađem način da pripremu dobre hrane učinim zaista lakom, tako da čak iako ste zauzeti ili niste previše motivisani, budete naoružani jednostavnim opcijama.
Where did the idea come from?

I came up with the idea in early 2021. The UK was back in lockdown and everything was feeling a bit bleak. Food can bring so much joy, but when you’re stuck in a rut going through the same motions every day, cooking can feel like a chore. I wanted to find a way to make putting together good food really easy, so if you’re busy or not feeling too motivated, you’re armed with simple, no-fuss options.
Koja su vaša omiljena jela iz jednog tiganja?

Najponosniji sam na testeninu u tiganju. Svaki recept ima nešto posebno, tako da je savršen za sve vrste scenarija – brzi ručak kod kuće, obična večera ili, ako imate haotičan dan i porodicu kao što je moja, onda možete lako da podelite porcije i prilagodite ih treninzima, hobijima i hirovima svojih tinedžera tako da ih u svakom trenutku kada nađu vremena za jelo, sačeka ukusan i kvalitetan obrok. Takođe moja piletina i lisnata pita koje pravim u drugoj epizodi naročito su mi se svidele. Izgledaju impresivno, ali je zapravo veoma jednostavno za pripremu.
What are your favourite one-pan dishes?

I’m most proud of the frying pan pasta recipes. Each recipe serves one so they’re perfect for all sorts of scenarios - a quick working-from-home lunch, a simple supper or, if you’ve got a chaotic houseful like mine, banging out portions to fit around after-school clubs and the whims of teenagers! My chicken and puff pie [in episode two] went down a treat with my lot. It looks impressive, but is actually really simple to put together.
Koliko je iskustva u kuvanju potrebno da bi se napravila neka od jela koje predlažete?

Ima ponešto za svakoga: ukusni ručkovi koji će svakome uspeti, brze večere koje će voleti cela porodica i laka jela za kuvare početnike. Zaista se nadam da će svi moći da dobiju inspiraciju, jer ovi recepti slave lakoću. Kuvanje ne mora da bude komplikovano!
How much cooking experience is needed?

There’s something for everyone - delicious lunches that won’t break the bank, quick dinners the whole family will love, and easy meals for novice cooks. I really hope that everyone can take inspiration, because these recipes celebrate ease. Cooking doesn’t have to be complicated!

O tome kako je redakcija FN Tragača pratila proces plagiranja u kolumnama Živorada Nikolića, poznatijeg kao Žika Šarenica, možete čitati ovde. Ukoliko vas zanima proces provere autentičnosti u naučnim radovima, posetite edukativnu sekciju našeg portala.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA