Novosti o istraživanju iz Nemačke: veština kreativnog sabiranja


„Dosta naoružavanja Ukrajine!“ poručuju u svom današnjem štampanom izdanju i na portalu Večernje novosti i navode da se „preko 70 odsto Nemaca izjasnilo protiv vojne podrške Ukrajini“, pozivajući se na „najnovija istraživanja ’Dojčland trenda’“. Međutim, Novosti su pogrešno protumačile istraživanje javnog mnjenja nemačkog javnog servisa ARD Tagesschau koje je sprovedeno krajem oktobra i početkom novembra ove godine.

U publikaciji ARD-DeutschlandTREND November 2022 na koje se Novosti pozivaju nema ni reči o „70 odsto Nemaca“ koji se protive vojnoj pomoći njihove zemlje Ukrajini. Pitanje koje su istraživači postavili anketiranim građanima glasilo je ovako: „Rusija je napala Ukrajinu krajem februara. Nemačka je na ovo reagovala raznim koracima. Molimo vas da u nastavku ocenite podršku Ukrajini u oružju“. Ponuđeni odgovori su bili da je podrška nedovoljna, odgovarajuća ili prekomerna. Rezultati ankete govore da 21% Nemaca vojnu podršku Ukrajini smatra nedovoljnom, 41% njih je smatra odgovarajućom, a 30% prekomernom. Ostalih 8% anketiranih građana nisu hteli ili mogli da se izjasne po ovom pitanju.

Večernje novosti su do „preko 70 posto“ onih koji ne podržavaju vojnu podršku Ukrajini mogle doći jedino sabiranjem građana koji trenutnu vojnu pomoć Ukrajini smatraju preteranom i onih koji je smatraju odgovarajućom, što se ne može smatrati adekvatnim tumačenjem rezultata. Ista interpretacija pomenute publikacije širila se početkom novembra i po ruskim portalima (1, 2, 3…), odakle je verovatno dospela i u Novosti.

U nastavku teksta Novosti prenose i da „najnovije reprezentativno ispitivanje javnog mnjenja ’Dojčland trenda’ pokazuje da 57 odsto građana Nemačke ne podržava odnos vlade prema specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini“. Iako se pomenuti procenti zaista mogu naći u publikacijama ARD-DeutschlandTREND, oni ne potiču iz najnovijeg izveštaja, već iz oktobarskog izdanja.

Takođe, Novosti navode i da se „za nijansu manji procenat, 56 odsto ispitanih, boji da bi Nemačka svojim postupcima mogla da bude direktno uvučena u specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini i da bi mogao izbiti svetski rat“. I ovaj procenat potiče iz oktobarskog izdanja pomenute publikacije, a uz to, nikakav svetski rat se ne pominje u istraživanjima čijim su se rezultatima poslužile Novosti.

Istraživanja javnog mnjenja ARD-DeutschlandTREND o kojima Novosti pišu sprovodena su na uzorku od 1307 građana Nemačke s pravom glasa. Oko dve trećine anketiranih građana razgovarali su telefonom s istraživačima, dok je ostatak podataka pribavljen putem ankete na internetu.

Naknadna napomena (30. 11. 2022): U štampanom izdanju od 30. 11. 2022. ovu dezinformaciju preneo je i Aloa na svom portalu Happy TV.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA