Još barem pet evropskih timova nije imalo psihologa na Mundijalu


RTS je početkom decembra na svom portalu objavio intervju sa psihološkinjom Sašom Sredanović u kom je bilo reči o njenom poslu, fudbalu, ali i tome da je – prema rečima sagovornice – „Srbija jedina evropska selekcija bez psihologa na Svetskom prvenstvu”. Tragač je kontaktirao sa medijskim predstavnicima evropskih selekcija sa aktuelnog prvenstva u fudbalu: u pet od sedam pristiglih odgovora dobili smo potvrdu da ekipa nema nijednog psihologa u stručnom timu.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu od 32 nacionalna tima 13 je došlo iz Evrope. Osim reprezentacije Srbije, tu su još Hrvatska, Belgija, Danska, Engleska, Francuska, Nemačka, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Švajcarska i Vels. Za sve ove ekipe psihološkinja Saša Sredanović u intervjuu za RTS kaže da imaju psihologa na Svetskom prvenstvu: „imaju po dva psihologa u timu, neke i po tri: za fudbalere u napadu, zatim za one u srednjem redu i za odbrambene, jer ne razmišljaju svi igrači isto”, piše u tekstu portala RTS. Ispostavilo se da je ta ocena daleko od istinite.

Ovom analizom redakcija FakeNews Tragača ni na koji način ne želi da umanji značaj psihološkog savetovanja, već samo da reaguje na netačne podatke, ali i interpretacije koje su potom usledile.

 

Dvaput „da” i pet puta „ne”

Naša redakcija je najpre pokušala da proveri informacije na zvaničnim internet prezentacijama saveza, pregledom navedenih članova stručnih štabova. Kada smo uvideli da u većini slučajeva ne možemo da pronađemo informacije o angažovanim psiholozima odlučili smo da se direktno obratimo medijskim predstavnicima timova. Do zaključenja ovog teksta dobili smo sedam zvaničnih odgovora, pri čemu se u pet navodi da u timu nema psihologa.

„Na Svetskom prvenstvu u Kataru u stručnom štabu imali smo velnes trenera, ali ne i pravog psihologa”, objašnjava službenik za štampu i medije tima Belgije Stefan van Luk. Sa druge strane, Adrian Arnold, direktor korporativnih komunikacija tima Švajcarske, koja je pobedila Srbiju u odlučujućoj utakmici grupne faze i izbacila je sa takmičenja, kaže da „mnogi švajcarski igrači rade sa psiholozima i tokom Svetskog prvenstva, ali u reprezentaciji nema stalnog psihologa”.

Osim Belgije i Švajcarske, dobili smo potvrde reprezentacija Hrvatske, Poljske i Holandije da nemaju psihologa u ekipi u Kataru. S druge strane, nemačka i engleska reprezentacija odgovorile su nam potvrdno, odnosno da se u njihovim stručnim štabovima nalazi jedan psiholog. Ovo svakako nije definitivni spisak, budući da od nekih federacija nismo dobili odgovor. Među njima je i Francuska, aktuelni šampion, koja na zvaničnom spisku eksperata i osoblja takođe nema psihologa.

Intervju sa RTS preuzeli su i portali N1, 021, K1, Danas, Direktno, Blic žena, Okvir i Serbian times.

 

Kada se netačna informacija „odomaći”

U emisiji „Probudi se”, emitovanoj ove sedmice na televiziji Nova S, govorilo se o ispadanju reprezentacije Srbije sa Mundijala, a u gostima su bili sportski psiholog Vladimir Borković i fizioterapeut Milan Ilić. Na početku emisije voditeljka je rekla da je „kao bomba odjeknula ta vest da smo jedina reprezentacija bez psihologa na Svetskom prvenstvu” i upitala psihologa Vladimira Borkovića koliko je to zabrinjavajuće. Borković je rekao da misli „da je vest“ da smo jedina evropska selekcija bez sportskog psihologa. Na portalu Nova sagovornik nije adekvatno citiran: navedeno je da je Borković sâm rekao da smo bili jedina evropska reprezentacija bez psihologa.

Na portalu Tačno.net u autorskom tekstu posvećenom ispadanju Srbije sa Svetskog prvenstva u jednoj od opservacija takođe se pominje informacija da je „Srbija bila jedina evropska selekcija bez psihologa u stručnom timu”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA