Portali izmislili Deda Mrazovu „listu nevaljalaca” s nevakcinisanom decom


Glavna zvaničnica Vlade Kanade za javno zdravlje dr Tereza Tam u prazničnom video-specijalu vodila je inscenirani razgovor sa „Baba Mrazicom o zdravstvenom stanju u državi i savetima za zaštitu od virusa. Dr Tam prilikom razgovora nije rekla da će deca završiti na Deda Mrazovoj „listi nevaljalaca” ukoliko se ne vakcinišu, niti je poručila da odrasli neće biti na „listi dobrih” ako ne prime buster dozu vakcine.

Kanadska vlada je na zvaničnom sajtu objavila video-zapis sa transkriptom razgovora dr Tereze Tam i Baba Mrazice“ sa Severnog pola. U snimku se dve akterke osvrću na zdravstveno stanje u Kanadi i na Severnom polu, a tokom razgovora dr Tam govori kako je „svako dete u Kanadi definitivno zaslužilo svoje mesto na ’listi dobrih’”, te dodaje da je na toj listi mesto i njihovim roditeljima i starateljima.

Ni u jednom delu razgovora se ni u kakvom kontekstu ne pominje „lista nevaljalaca”, odnosno „lista bezobraznika”, na kojoj bi deca mogla da završe, a koju pominju pojedini onlajn mediji. Sporni tekst objavljen je na engleskom jeziku na portalu ZeroHedge, zatim ga je na srpskom preneo portal Nulta tačka, a potom i Srbin.info sa senzacionalističkim naslovom „KANADSKA VLADA DECI Bićete na Deda Mrazovoj listi NEVALjALACA ako se ne vakcinišete”.

 

Obmanjujuće informacije o vakcinaciji mladih Kanađana iz 2021.

Ovo nije prva manipulativna vest u vezi sa vakcinacijom deceu Kanadi koju je Tragač dekonstruisao. Krajem maja prošle godine proverili smo vest u kojoj se tvrdi da nakon uspešne imunizacije dece od 12 do 15 godina, klinika za mobilnu vakcinaciju u Kanadi maloletnicima poklanja sladoled. U njoj se pominjalo i da deci ne treba dozvola roditelja ili staratelja da bi se vakcinisala, a da policija čuva punkt za imunizaciju „kako bi sprečila roditelje da intervenišu”.

Tom prilikom smo utvrdili da Kanada jeste započela vakcinaciju dece starije od 12 godina, kao i da je mobilna klinika delila sladolede onima koji se odluče na vakcinaciju, ali da policija nije bila prisutna kako bi sprečila roditelje da dođu do svoje dece, već zbog pretnji koje su upućene klinici i zbog okupljenih demonstranata.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA