Navodni Teslin citat o smrti potiče iz drame „Tesla ili prilagođavanje anđela”


Krajem prošle i početkom ove godine veći broj medija objavio je tekstove u kojima se tvrdi kako je Nikola Tesla izjavio da „smrt ne postoji“, te da „nijedan čovek koji je postojao nije umro“. Ipak, navodni Teslin citat, koji u daljem tekstu prenosimo u celosti, većim delom potiče iz drame Stevana Pešića iz 1995. godine. Još ranije smo od Muzeja Nikole Tesle dobili potvrdu da ne postoje bilo kakvi dokazi o autentičnosti navodnih Teslinih citata iz te drame.

„Smrt ne postoji, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od iste. I zapamtite: ni jedan čovek koji je postojao nije umro. Pretvorili su se u svetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija. Hrist i još neki znali su tu tajnu. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova svetlosti. U Duši ponekad ravna vrhunskom nebeskom svetlu. Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Verujem da će moje otkriće učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim i usmeriti ih na duhovnost i moralnost…“, glasi navodni Teslin citat.

Među medijima koji su citat preneli kao autentičan nalaze se Balkanpress, City magazin, Novosti.ba, Novi glas, Serbian times, Radio balkan fox, Glas javnosti, Espreso, Lepote Srbije, Penzionisani, Blic žena, Luftika, Kurir Still, NS uživo i Udruženje srpskih književnika Slovenije. Isti citat pojavio se i na portalu javnog medijskog servisa RTS 2017. godine, a širi se i po društvenim mrežama – na Fejsbuku (1, 2), Tviteru i Instagramu, gde ga je podelio glumac Ivan Bosiljčić kog na toj mreži prati 216.000 ljudi.

 

„Tesla ili prilagođavanje anđela” i pripisivanje citata

Pomenuti citat, kao što je već rečeno, potiče iz drame Stevana Pešića pod naslovom Tesla ili prilagođavanje anđela. Ova drama, koja se u domaćim pozorištima igrala sredinom devedesetih godina, 2001. godine dobila je svoju televizijsku adaptaciju u izdanju Radio-televizije Srbije, a može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu javnog servisa. Drama se odvija u formi intervjua koji je Tesla navodno dao za časopis Besmrtnost” 1899. godine. Na internetu se može naći i kompletan transkript televizijske adaptacije drame.

Iako RTS u opisu televizijske adaptacije pomenute drame na Jutjubu tvrdi da je ona zasnovana na istinitom intervjuu”, FN Tragač je još pre više od godinu dana od Muzeja Nikole Tesle dobio odgovor da ta institucija ne poseduje bilo kakav dokaz o tome da je navodni intervju s Nikolom Teslom iz 1899. godine zaista postojao”. Tada smo istraživali poreklo citata koji govori da „čovek treba da bude sam svoj lekar“ i da je „izvor većine bolesti u duhu“ pa „zato duh može da pobedi većinu bolesti”. I ovaj citat je pripisivan Nikoli Tesli, a ispostavilo se da, poput citata o smrti, i on potiče iz drame Stevana Pešića.

Takođe, magazin Besmrtnost” ne može se naći u Arhivi ugašenih američkih magazinа, niti se pomenuti citat nalazi u bazi Teslinih citata sajta Tesla universe, primetili su novinari australijskog portalа za utvrđivanje činjenica AAP koji su se bavili istim Teslinim citatom.

FN Tragač je, osim o Teslinim citatima o smrti i bolestima, pisao i o krivotvorenom citatu poznatog naučnika iz kog su pojedini mediji i javne ličnosti zaključili kako je Tesla smatrao da Zemlja nije planeta i da su zvezde prikačene na nebeski svod. U pokušaju da povežu Teslu i pokret ljudi koji veruju da je zemlja ravna ploča, mediji su tada naučniku pripisali reči manje poznatog Jutjubera Darela Foksa.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Naknadna napomena: Portal Espreso uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize (25. maj 2023); Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize (19. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA