Navodni Teslin citat o bolestima i lečenju zasnovan je na dramskom tekstu


Više medija u Srbiji krajem prethodne nedelje prenelo je navodni citat Nikole Tesle koji je tih dana podeljen na zvaničnom Instagram profilu Novaka Đokovića. U citatu se između ostalog navodi kako „čovek treba da bude sam svoj lekar“, da „ako (čovek) nije tih iznutra, onda mu uzalud svi lekovi i najbolji lekari“, te da je „izvor većine bolesti u duhu“ pa „zato duh može da pobedi većinu bolesti“.

Inače, ovih dana novinske stupce posvećene sportu ispunjavaju nagađanja o tome da li se Novak Đoković vakcinisao, kao i izjave njegovog oca Srđana Đokovića, koji poručuje da „pod ovim ucenama i uslovima“ Novak verovatno neće nastupiti na Australijan openu zbog najavljenih protokola turnira. „Lično je pravo svakog od nas da li ćemo se vakcinisati ili ne“ i „niko nema pravo da nam ulazi u tu intimu“, poručio je Novakov otac.

Da li je Tesla govorio o duhu kao „izvoru većine bolesti“?

Poduži navodni citat Nikole Tesle koji je objavljen na nalogu djokernole pojedini mediji iz Srbije protumačili su kao potencijalan „konačan odgovor“ tenisera na pitanje učešća na turniru u Australiji, ali i kao „brutalnu poruku svim hejterima“. Ipak, čini se da ništa od onoga što su Novak, ali i mediji i pojedinci pre njega, pripisali Tesli ovaj naučnik nije rekao.

Deo citata koji govori o duhu kao izvoru većine bolesti zapravo potiče iz drame u formi intervjua s Nikolom Teslom, koja je pre plod mašte autora nego što ima bilo kakve veze sa pravim intervjuom poznatog naučnika. Drama Stevana Pešića o Nikoli Tesli u domaćim pozorištima igrala se sredinom devedesetih, a u realizaciji Radio-televizije Srbije 2001. godine snimljen je i film „Tesla ili prilagođavanje anđela“ u režiji Slobodana Ž. Jovanovića.

Dramatizacija RTS-a iz 2001. godine na Jutjubu se pojavila 2012. godine, a verzija prevedena na engleski jezik je na istoj platformi objavljena 2015. godine, nakon čega su internetom počeli da kruže prevodi „intervjua“ na više jezika (1, 2, 3), prikazivani kao da su deo autentičnog Teslinog intervjua iz 1899. godine. Širili su se, takođe, i na srpskom jeziku (1, 2, 3), o čemu je 2016. godine pisao Nedeljnik, u tekstu „Ne, Tesla nije dao intervju u kojem je pričao o anđelima i crnim rupama (niti je ikada razgovarao sa munjama na srpskom)“. Novinar Nedeljnika primećuje kako „u ’intervjuu iz 1899.’ srpski genije govori o teoriji relativnosti, iako će je Ajnštajn predstaviti tek dve decenije docnije, te o crnim rupama, koje neće dobiti to ime do 1967“.

Muzej Nikole Tesle: ne raspolažemo dokazima da je citat autentičan

Kako bismo utvrdili ima li istine u dramskom tekstu o Nikoli Tesli, obratili smo se Muzeju Nikole Tesle u Beogradu koji je u filmu RTS-a naveden kao institucija koja je pomogla u realizaciji ove drame.

„Muzej Nikole Tesle ne poseduje bilo kakav dokaz o tome da je navodni intervju s Nikolom Teslom iz 1899. godine zaista postojao”, rekao je za FN Tragač pomoćnik direktora Muzeja Nikole Tesle dr Branimir Jovanović.

Ovu instituciju pitali smo i da li postoje dokazi da je Tesla govorio o bolestima čovečanstva rečima koje su mu pripisane u prvom delu spornog citata. Jovanović navodi da ovaj muzej ne raspolaže dokazima o tome da je Tesla izgovorio ono što mu je pripisano u, po svemu sudeći, krivotvorenom citatu. Muzej, inače, poseduje više od 163.000 signatura dokumenata, rukopisa, naučnih beležaka, proračuna, šema, crteža i pisama Nikole Tesle.

Pretraga citata na Guglu, na srpskom i engleskom jeziku, nije dala bilo kakve rezultate vredne pomena, pogotovo ako pretragu ograničimo na period pre Đokovićeve objave. Ni na šta slično navodnoj Teslinoj izjavi o bolestima nismo naišli ni u naučnim radovima koji su se bavili Teslinim odnosom prema medicini (1, 2, 3, 4).

U jednoj objavi sa Fejsbuka (maj 2020), identičan citat pripisan je izvesnom Nikoli Zaharijevu. Pomenutu objavu na ovu društvenu mrežu plasirao je nalog pod imenom Tanja Zivkovic, u čijem opisu stoji da je profil posvećen holističkim i alternativnim zdravstvenim uslugama. Na sličan način krivotvoren je još jedan citat Nikole Tesle o kom su mediji pisali ranijih godina, a čiju je autentičnost za FN Tragač demantovao Muzej Nikole Tesle novembra prošle godine.

*Nakon objave ove analize, čitateljka je putem komentara na Fejsbuku linkovala objavu iz 2014. godine u kojoj je deo navodnog Teslinog citata pripisan ocu Tadeju.

15 medija prenelo Đokovićevu objavu s „Teslinim citatom”

Mediji u Srbiji se ovih dana gotovo svakodnevno bave novostima koje se tiču Đokovićevog (ne)učestvovanja na predstojećem Australijan openu, pa se svaki Novakov izlazak u javnost tumači kao potencijalno oglašavanje po ovom pitanju. Čak 15 internet portala je, očigledno bez prethodne provere, prenelo da je Đoković citirao Teslu i time poslao „snažnu poruku”.

To su učinili sledeći portali: Espreso, Telegraf, Blic, Nova, Serbian Times, Srbija Danas, Informer, Sportski portal, b92, Objektiv, Glas javnosti, Novosti, Kurir, Alo i Mondo.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

*U izvornu verziju teksta dodata je napomena koja je označena zvezdicom (poslednji pasus trećeg odeljka).

Naknadne napomene: Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize (26. maj 2023). Portal Espreso uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize (26. maj 2023). Portal Mondo uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA