Apokaliptična „kiša crva u Kini“ zapravo je samo opala cvast topole


Veliki broj domaćih portala izvestio je na gotovo identičan način o „fenomenu kiše crva” u Kini, uz kratki video-snimak preuzet sa društvenih mreža. Deo medija je preneo da je možda reč o „cveću topole”, ali je fokus teksta i u tim slučajevima bio na crvima, uz zapitanost oko toga kako su mogli doći na limariju automobilā prikazanih na video-snimku. „Crvi” se na snimku ne pomeraju, ne vide se kako padaju, a nema ni uvećanih prikaza. Kineski mediji pišu da je uzrok ove pojave sezona cvetanja topole.

Neki od senzacionalističkih naslova glase:

  • „LJUDI, ŠTA JE OVO?! U Kini pada KIŠA CRVA? Ljudi u potpunoj histeriji: Kraj je blizu, apokalipsa! (VIDEO)”
  • „NIJE ZA ONE SA SLABIM STOMAKOM! Svi se pitaju šta se dogodilo – mislili da pada ČUDNA kiša, kada su bolje zagledali… (VIDEO)”
  • „POČELA DA PADA NEOBIČNA KIŠA, GRAĐANI OSTALI ZATEČENI: Kad vidite šta je ZGOZIĆETE SE, kako je ovo MOGUĆE? (VIDEO)”

Na Tviter profilu Insider paper snimak sa spornim opisom ima više od deset miliona pregleda. Uz objavu se tokom dana pojavila „dopuna konteksta objave”, odnosno – kako to Tviter – zove „Community notes”. To je alat koji omogućava dodavanje beleški koje su korisne u slučajevima kada korisnici imaju drugačiji pogled na temu. U ovoj konkretnoj belešci referisano je na objavu u kojoj se objašnjava da su na snimku prikazane cvasti topole, čije opadanje ukazuje na to da će drvo uskoro procvetati.

U refleksiji stakala prva dva automobila stvarno se primećuje drveće u neposrednoj blizini, dok se na motoru parkiranom na drugoj strani ulice i na crnom automobilu u drugom redu ne mogu primetiti „crvi”. Video je kratak, traje svega nekoliko sekundi i snimljen je iz samo jednog ugla.

Kineski mediji (1, 2, 3) su na društvenoj mreži Doujin (Tiktoku za kinesko tržište) pronašli prvomartovsku objavu snimka sa opisom: „Cveće topole je svuda po krovu automobila. Iz daljine izgleda kao bube od kojih utrne skalp”.

O ovoj temi pisali su portali Alo, Espreso, Novosti, Srbija danas, Srbin.info, Kurir, Mondo, Nulta tačka, Informer, Republika, 24sedam i Žena portal.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (8. maj 2023): Portali Mondo, Espreso i Kurir ispravili su pogrešne navode, a to su na osnovu analize Raskrinkavanja učinile i Večernje novosti.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA