Ruska salata u Informeru: Kad se izmešaju Vašington tajms, Vašington post i Izvestija


Portal dnevnog lista Informer objavio je prošlog utorka vest u kojoj tvrdi da su zapadni mediji Vašington post, AP i Bild jasni u oceni da „Ukrajina ne može da pobedi” u ratu protiv Rusije. Iako se poziva na medije sa zapada, Informer je ovu vest preuzeo iz ruskih izvora, iako to nigde u tekstu nije naglašeno. Takođe, Informer u naslovu i na ilustraciji pominje Vašington post, dok se u daljem tekstu poziva na Vašington tajms, kom je – uz sve to – pogrešno pripisao pojedine rečenice.

O zapadnim medijima iz ruskih izvora

Kao izvor za svoju vest Informer navodi „medije”, a ceo tekst oblikovan je navodnim ocenama nemačkog tabloida Bild, kao i američkih medija Asošijejted pres (AP) i Vašington tajms. Međutim, kada se pomenuti citati i parafraze pretraže na ruskom jeziku nailazi se na gotovo identičаn tekst ruskog medija Izvestija.

Ako je verovati Informeru, zapadni mediji pišu kako „Ukrajina ne može da pobedi”. Iako je teza pripisana samim medijima, u sva tri slučaja reč je o mišljenjima kolumnista ili novinara pomenutih medija. U slučaju AP-a, recimo, reč je o oceni „da će se u svetu pojačati i produbiti podele povodom Ukrajine”, koju je novinar AP-a Metju Li dao za rusku televiziju Zvezda. Da „zapadne zemlje nameravaju da nateraju Ukrajinu na mirovne pregovore sa Rusijom” mišljenje je koje je u kolumni za Bild izneo Pol Ronchajmer.

(Ne)postojeće ocene Vašington tajmsa

Navodne ocene Vašington tajmsa čine okosnicu Informerovog teksta. Informer navodi kako je američki medij ukazao da bi „bilo lepo kada bi Bajden i njegov tim konačno artikulisali kako misle da će se završiti sukob u Ukrajini, kad će izaći sa nečim realnim, pored plasiranja diznijevske bajke u kojoj Kijev pobeđuje i svi žive srećno do kraja života”.

Uz ovo, Informer prenosi kako „Vašington tajms naglašava da neizvesnost osećaju i birači u SAD, a faktor uticaja postaje i njihov zamor od činjenice da SAD šalju desetine milijardi dolara u pomoć Ukrajini”. Ove rečenice u sličnom, ali ne i istom obliku zaista se mogu naći na sajtu Vašington tajmsa, dok su potpuno identične onima iz teksta ruskog medija Izvestija. Pored toga, one predstavljaju mišljenje kolumniste Vašington tajmsa Majkla MekKene, a ne stav samog medija.

Međutim, Informer pri kraju svog teksta navodi i da Vašington tajms „ne krije ni svoju procenu: ‘Rusija će ostati neporažena. Ukrajina, uprkos zapadnoj podršci, neće moći da ostvari vojnu nadmoć. To sugeriše da je vreme da SAD razmisle o pregovorima i okončanju sukoba’”. Ove rečenice nema u tekstu Majkla MekKene, ali ju je ruska Izvestija pripisala kolumnisti, odakle ju je Informer preuzeo.

Obratili smo se i MekKeni, koji nam je rekao kako je „očigledno da on to nije napisao”, kao i da Informerovo, to jest, Izvestijino tumačenje njegove kolumne ne odslikava ono što je on napisao za Vašington tajms.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA