Strongmen VS pomfrit: dezinformacije pržene u dubokom ulju


„Ako volite da jedete onaj pomfrit u Mekdonaldsu molim vas pogledajte ovaj video – vrlo je ozbiljna situacija“, kaže Milan Jovanović poznatiji kao Strongmen u jednom od svojih viralnih video-snimaka. Prema Strongmenovim navodima, nakon što odgledate njegov video „prestaćete da jedete pomfirt“ iz Mekdonaldsa. Zbog čega? Pa, zato što je napravljen od posebne vrste krompira – raset burbank – koja se prska toliko jakim pesticidom „da farmeri pet dana nakon toga ne ulaze u polje“. „Farmeri koji proizvode raset burbank nikad u životu ga ne jedu. Oni jedu komšijin, koji je organski, koji nije prskan“, zaključuje Strongmen.

Jedan od naših čitalaca zapitao se ima li u svemu ovome istine i prosledio nam Strongmenov video. Ukratko rečeno – nema. Navodi Milana Jovanovića oslanjaju se na desetak godina stare, dokazano netačne priče o pomfritu iz Mekdonaldsa, a iz srpskog ogranka ovog restorana brze hrane za FN Tragač kažu da se pomenuta vrsta krompira ne koristi u restoranima u Srbiji.

Inače, Milan Jovanović Strongmen je influenser koji prevashodno objavljuje sadržaje o treninzima i zdravoj ishrani, ali ume da sa svojim pratiocima podeli i ljubavni savet ili, recimo, video u kom govori o medicini i veštačkoj inteligenciji. Njegov video-snimak o pomfritu iz Mekdonaldsa na Fejsbuku je pogledalo više od milion i 200 hiljada ljudi, a na Instagramu oko 73 hiljade ljudi. Milana Jovanovića na Fejsbuku prati oko 77 hiljada, a na Instagramu oko 110 hiljada ljudi.

Napomena: Ova analiza odnosi se na tvrdnje koje je izneo Milan Jovanović Strongmen i ne bavi se drugim zdravstvenim aspektima konzumiranja pomfrita. Reč je o kaloričnoj hrani koju ne bi trebalo često konzumirati, s obzirom na različite zdravstvene rizike (1, 2).

 

Odakle potiču Strongmenovi navodi?

Kako je već rečeno, priča o pomfritu iz Mekdonaldsa stara je desetak godina. Prvi put se pojavila u govoru esejiste i pisca Majkla Polana koji je on održao 2013. godine u Kraljevskom društvu umetnosti u Londonu. Da je Strongmen u potpunosti preuzeo ideje Majkla Polana jasno je zbog gotovo istih formulacija vezanih za krompir raset burbank. Recimo, obojica pominju da farmeri koji uzgajaju tu sortu ne ulaze u polje pet dana nakon tretiranja pesticidima.

Međutim, Milan Jovanović verovatno nije preuzeo sadržaj direktno od Polana. Polanove tvrdnje o pomfritu iz Mekdonaldasa nedavno su ponovo postale popularne na društvenim mrežama, a pogotovo na Tiktoku (1, 2, 3) zbog čega su neki od portala za utvrđivanje činjenica već pisali o Polanovim pogrešnim navodima.

Iako Strongmen ne pominje ime pesticida zbog kog je toliko štetno jesti pomfrit iz Mekdonaldsa, iz Polanovog govora jasno je da se radi o pesticidu methamidophos, poznatijem pod imenu monitor. Portal za utvrđivanje činjenica iz Velike Britanije Ful fekt podseća da je ovaj pesticid u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjen od 2008. godine, a u Sjedinjenim Državama od 2009. I sam Polan je ovom portalu priznao da se pomenuti pesticid više ne koristi u SAD, kao i da je njegov govor iz 2013. godine bio zasnovan na podacima s kraja devedestih godina prošlog veka.

Portal Dejli dot, koji se bavio sličnim navodima s TikToka, skreće pažnju i na brojne komentare ljudi koji se bave uzgajanjem krompira raset burbank, a koji su demantovali navode o izbegavanju ulaska u polje pet dana nakon prskanja krompira.

 

Odgovor iz Mekdonaldsa

Međutim, sve ovo čini se manje važnim kada se sagleda činjenica da je Strongmen u svom video-snimku zapravo promašio sortu krompira od kog se pomfrit u Mekdonaldsu pravi u Srbiji.

„Kada govorimo o pomfritu koji se koristi u Mekdonalds restoranima u Srbiji, on se proizvodi od sorte inovator. Ova sorta se uzgaja u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj, a sve porudžbine dolaze od sertifikovanih farmera krompira“, navode za Tragač iz srpske podružnice Mekdonaldsa i dodaju: „Sertifikacijom se takođe sprovodi striktno praćenje upotrebe pesticida kako je naznačeno evropskim zakonodavstvom, ali i lokalnim zakonima svake zemlje u kojoj Mekdonalds posluje. Proizvodnja, uključujući i kontrolu krompira, deo je programa veoma stroge kontrole, kako Mekdonaldsa interno, tako i vladinih i sertifikovanih organizacija“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA