Šta vidite ovde? Pedofilsku zastavu! A ovde? Pedofilski simbol!


Na Tviteru su se početkom juna pojavila dva slučaja optužbi za pedofilsku propagandu. Prvo je 5. juna u tvitu naloga Dečkotzar insinuirano da se na majici novinara Domagoja Margetića našao znak kojim se signalizuje pedofilja. Drugi slučaj se desio nekoliko dana kasnije: različiti nalozi na Tviteru (1, 2, 3, 4) su „ukazali“ da je naslovna slika Tviter naloga Mladih Pokreta slobodnih građana u stvari pedofilska zastava.

Ovi slučajevi deo su šire zastupljene prakse na društvenim mrežama u vezi sa pronalaženjem „tajnih“ znakova koji ukazuju na javnu umreženost pedofila.

 

„Pedofilski“ znak

Kada je u pitanju znak na majici novinara Domagoja Margetića sa protesta u Beogradu, on je apsolutno neutemeljeno povezan s pedofilijom.

Zašto? Na fotografiji Margetić nosi majicu koja ima logo sa tamnom pozadinom i belim spiralnim suncem sa šest krakova.

U istom tvitu je, sem Margetićeve fotografije, objavljen navodni FBI dokument iz 2007. koji objašnjava simbole i logoe koje pedofili koriste za identifikaciju.

U dokumentu se objašnjavaju dva prikazana znaka:

  • BojLaver logo je plavi spiralni trougao uokviren drugim trouglom; mali trougao predstavlja dečaka, dok veliki trougao predstavlja muškarca.
  • LitlBojLaver je sličan logo, istog osnovnog izgleda kao prethodni, samo što je stilizovan tako da izgleda kao da ga je nacrtalo dete; prema ovom dokumentu koriste ga pedofili koji više vole mlade dečake.

Dakle, dok je kod Margetića u pitanju sunce, odnosno krug, navedeni znakovi su trouglovi, tako da je poveznica neutemeljena i bizarna. Sam Margetić nam je odgovorio da je majica koju nosi tako kupljena u trgovini i da „nemam pojma što je.

Da li je, međutim, navodni FBI dokument (dostupan na Vikiliksu) autentičan? Portal Politifekt pisao je o njemu, istražujući sličan slučaj logoa sa spiralnim suncem na pelenama, koje je takođe dovedeno u vezu s pedofilijom. Politifekt navodi: „Iako FBI nije potvrdio autentičnost dokumenta, ’Nacionalna inicijativa Innocent Images’ bila je stvarna. FBI je pokrenuo inicijativu 1990-ih za istragu predatora na mreži, a inicijativa je sada deo Jedinice za nasilne zločine protiv dece.”

 

„Pedofilska“ zastava

Kada je drugi slučaj u pitanju – profilna fotografija Tviter profila Mladih Pokreta slobodnih građana (PSG) – optužba da je u pitanju pedofilska zastava je takođe netačna.

Profil Mladih PSG na Tviteru trenutno ima LGBT+ zastavu kao profilnu, preko koje je postavljen beli logo PSG.

LGBT+ zastava koja se nalazi ovom profilu na engleskom se zove „The Progress Pride Flag, što bi se moglo prevesti kao „zastava progresa prajda. Ova zastava, sem šest vodoravnih boja duge, na levoj strani ima još pet trouglova. Ovakva zastava predstavlja „unapređenu” verziju LGBT zastave jer dodatim elementima uključuje i transrodne ljude i ljude drugih boja kože.

„Zastava progresa prajda” je na društvenim mrežama na engleskom već pogrešno dovođena u vezu sa pedofilijom (Rojters, Advokejt, Verifaj dis, Pojnter).

U prethodnim godinama u Americi je na primer popularan takozvani Qanon, pokret desnice koji – između ostalog – optužuje pretežno javne ličnosti i establišment da su deo pedofilske mreže. O ovom pokretu možete saznati više u publikaciji FakeNews Tragača „Uvod u Qanon“.

Ovo nije igra ⸺ Uvod u Qanon

Kako je objašnjeno u tekstu „Zašto su desničarske zavere toliko opsednute pedofilijom?, zavere usredsređene na ranjivost dece nisu ni nove ni izrazito američke. Na primer, tvrdnje da Jevreji ubijaju hrišćansku decu i koriste njihovu krv u ritualima — „krvna kleveta“ — datiraju najmanje iz 12. veka i od tada su se povremeno pojavljivale, a mnogo pre toga hrišćani su bili sumnjičeni da vrše slične obrede.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA