Ovo nije igra ⸺ Uvod u Qanon


Publikacija „Ovo nije igra – Uvod u Qanon“ predstavlja pregled različitih aspekata ovog pokreta: nastanak, razloge uspona, načine funkcionisanja, taktiku i metode indoktrinacije, terminologiju, specifičnosti, sličnosti sa tradicionalnim kultovima i sektama, ulogu katalizatora za upad u Kapitol 6. januara 2021, kao i značaj pokreta za budućnost.

Cilj serijala je da čitaocima koji nisu upoznati s ovom temom pruži pristupačnu osnovu za razumevanje složenosti fenomena Qanona, kako na lokalnom nivou tako i globalno, te da im služi kao okvir za dalje istraživanje. Priložene reference nude obilje dodatnog materijala za analizu, proširuju neka od ranije navedenih pitanja i otvaraju nova. Analiziranja uloge i značaja pojedinaca te dublje zadiranje u hronologiju je svesno izostavljeno s ciljem da se fokus serijala zadrži na onome što će izvesno biti trajno nasleđe Qanona: uticaj na političku kulturu i javni diskurs i instrumentalizacija superteorije zavere u političke svrhe.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Za FakeNews Tragač
Dario Hajrić

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA