Ni „fini momci“ ni „barjak slobode“: Đukanović uočio promenu narativa koje nema


Narodni poslanik Vladimir Đukanović (SNS) zaključio je na Tviteru kako su „zapadni mediji“ nakon pobune „Vagnera“ promenili narativ o toj grupi. „To više nije zločinačka grupacija i Putinova privatna pretorijanska garda. Odjednom su to fini momci, borci za slobodu, nosioci barjaka slobode u Rusiji“, navodi Đukanović i dodaje „Kakvo licemerje!“. Redakcija Tragača analizirala je današnje izveštavanje 30 vodećih zapadnih medija, kako bismo videli da li je u njihovim napisima zaista prisutan afirmativni prikaz grupe „Vagner“.

 

Međusobne optužbe za izdaju

Pripadnici ruske paravojne organizacije „Vagner“ krenuli su sinoć iz Ukrajine u pohod ka Moskvi, nakon što je osnivač i lider „Vagnera“ Jevgenij Prigožin izneo niz optužbi na račun ruskog Ministarstva odbrane, a posebno ministra Šojgua. Prigožin je u jučerašnjem video-snimku naveo da su ruska opravdanja za početak napada na Ukrajinu bila zasnovana na lažima i da Ukrajina nije predstavljala pretnju po Rusiju. Videom je najavljen početak pobune „Vagnera“, a ubrzo su počeli i oružani sukobi sa regularnom ruskom vojskom. Predsednik Rusije nazvao je ovaj čin izdajom, a protiv Prigožina je pokrenut postupak zbog – kako se navodi – podsticanja oružane pobune.

 

Bez afirmativnog tona

Proverili smo aktuelne sadržaje ukupno 30 zapadnih medija, kako bismo utvrdili koliko je zaključak Vladimira Đukanovića utemeljen. Analizirani su izveštaji agencija (AP, AFP, Rojters), medija sa engleskog govornog područja (BBC, ABC, CNBC, CNN, Foks njuz, Dejli mejl, San, Njujork post, Njujork tajms, Dejli telegraf, Gardijan, Independent, Vašington post, USA tudej, Politiko), nemačkog govornog područja (Špigel, Bild, Dojče vele, Zidojče cajtung, Velt), mediji na drugim jezicima (švedski Aftonbladet, italijanska Korijere dela sera i Republika, poljski WP), kao i višejezični mediji (Radio Slobodna Evropa, Aldžazira, Juronjuz).

Prevashodno smo tragali za tekstovima koji odgovaraju na pitanje šta je Vagner grupa ili ko je Jevgenij Prigožin, a kod portala koji o tome nisu izvestili u zasebnom tekstu posmatrali smo udarne vesti koje se tiču pobune grupe Vagner. Dodatnu kontrolu sproveli smo pretragom ključnih reči.

Prilikom današnjeg izveštavanja o dešavanjima u Rusiji velika većina analiziranih medija neutralno je oslovljavala grupaciju Vagner, a najčešći opisi bili su: „paravojska”, „privatna vojska“, „privatna formacija”, „plaćenička vojska”. Pojedini mediji dodavali su i negativne konotacije poput: „brutalna paramilitarna grupa” (ABC), „ozloglašena privatna najamnička kompanija” (Radio Slobodna Evropa), ili su lidera Vagnera nazivali „kasapinom“ (The Sun). Ni u jednom od analiziranih medija nije zabaležen afirmativni ton.

Pojedini portali u pozadini priče o Vagneru pominju i ozbiljne povrede ljudskih prava za koje se ova grupa optužuje, što uključuje mučenje i vansudska, po kratkom postupku ili proizvoljna pogubljenja i ubistva na teritoriji Afrike i Evrope.

Stefan Kosanović i redakcija FakeNews Tragača

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA