Đokovićev advokat: Obmanjujući oglasi prijavljeni su Tužilaštvu za VTK


Fejsbuk stranica indijskog rok benda Džindžerfit (GingerFeet) i dalje na Fejsbuku plasira obmanjujuće reklame koje lakovernim građanima obećavaju zaradu preko navodne Gaspromove investicione platforme za trgovinu naftom i gasom. Prema informacijama iz Metine biblioteke reklama, trenutno je aktivno više takvih reklama, a neke od njih koriste ime i lik Novaka Đokovića kako bi privukle građane da investiraju u obmanjivačku platformu.

Iako je nakon prve analize FN tragača broj reklama za navodnu Gaspromovu investicionu platformu sa 30 pao na jednocifren broj, one nisu prestale da se pojavljuju. U pomenutim reklamama Novak je prikazan u majici sa logom Gasproma, a neke od ranije plasiranih reklama pojavljivale su se s naslovom „Narodna banka Srbije tuži Novaka Đokovića zbog onoga što je rekao na TV uživo“. Sve ove reklame navode potencijalne korisnike na uplatu od oko 200 evra, koja bi navodno trebalo da im se isplati kroz dvadesetostruko veću zaradu.

Indijski rok bend bustuje prevarantske reklame za srpsko tržište

FN Tragač je kontaktirao sa Fondacijom Novaka Đokovića. Ubrzo nam se javio advokat Goran Draganić koji zastupa pravne interese Novaka Đokovića i rekao nam da je u pitanju zloupotreba Novakovih ličnih dobara.

„Kao ovlašćeni advokat – punomoćnik koji zastupa pravne interese Novaka Đokovića, potvrđujem Vam da se u konkretnom slučaju ’reklamiranja’ navodne ’Gazprom platforme’ radi o najgrubljoj nezakonitoj zloupotrebi Novakovih ličnih dobara u cilju nedozvoljenog sticanja materijalne koristi od strane za sada nepoznatih lica. Novak Đoković svakako nema nikakve veze sa tom navodnom ’platformom’, niti učestvuje u bilo kakvim navodnim reklamnim kampanjama ’Gazproma’“, rekao je Draganić za FN Tragač.

 

Novak Đoković i obmane na internetu

Inače, ovo nije prvi put da se lik i ime Novaka Đokovića koriste u svrhu obmanjivanja građana. FN Tragač je 2020. godine zabeležio da se na internetu pojavio lažan intervju sa Novakom Đokovićem, i to na sajtu koji imitira dizajn novosadskog Dnevnika. U tom intervjuu Novak navodno otkriva da je svoje bogatstvo zapravo stekao preko platforme za ulaganje u kriptovalute Bitcoin code. Takođe, bosanskohercegovački portal Raskrinkavanje.ba iste godine pisao je o takozvanom „Novak Đoković lajvu“ na mreži Fejsbuk, preko kog su se građanima krali lični podaci uz obećanje o novčanom dobitku koji – tobože – obezbeđuje Novak Đoković.

Ne ulažite novac u platformu „Bitcoin Code“

„Upravo zbog ovakvog i sličnih, sada već učestalih, zloupotreba Novakovog imena i lika pred nadležnim državnim Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal već smo preduzeli odgovarajuće pravne korake u cilju pronalaženja i utvrđivanja krivične odgovornosti za sva lica koja su odgovorna za ovakve prevarne nezakonite radnje i postupke. Sigurni smo da će državno tužilaštvo preduzeti sve što je u njihovoj moći da utvrdi identitet počinilaca krivičnog dela u ovom konkretnom slučaju“, kaže za FN Tragač punomoćnik Novaka Đokovića, advokat Goran Draganić.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA