Tri manipulacije slikom: srpski privezak, estonski buket i amiški malj


Nedavno su se na društvenim mrežama, na našem govornom području, pojavile tri zanimljive objave za koje se ispostavilo da su utemeljene na manipulacijama slikom.

 

Tupak sa četiri „S“

Na Tviteru je 31. avgusta objavljena fotografija pokojnog američkog repera Tupaka Šakura na kojoj on nosi lančić sa krstom i „četiri S. Na fotografiji stoje reči „Volim te Srbijo!, a objava je glasila ovako: „Tupac je nosio lanac sa priveskom srbskg grba … kao što je Majkl Džekson često nosio naš grb, koji mu je poklonio naš momak koji je radio u njegovom obezbeđenju. Inače Majkl je dao priličnu svotu novca našim srbčićima na Kosmetu…”

Fotošopirana i originalna verzija portreta

Međutim, podeljena fotografija je montirana. Do autentične verzije lako se dolazi obrnutom pretragom: Tupak zaista nosi lančić s krstom, ali bez poznatog srpskog simbola.

Kada je pak u pitanju tvrdnja da je Majkl Džekson nosio „naš grb“, pronašli smo da je on barem jednom prilikom nosio srpski Orden belog orla, i to 2004. godine, na suđenju za zlostavljanje dece. O ovome je za Blic tada govorio heraldičar Dragomir Acović : „Takav orden može da se nabavi na tržištu i pretpostavljam da ga je on negde kupio. On nosi orden III stepena, a među kolekcionarima njegova cena je oko 500 evra“. Zanimljivo je da je Džekson ovaj orden tada nosio naopako, odnosno okrenuvši zadnju stranu napred.

Džekson jeste 1999. godine organizovao dva koncerta za pomoć deci Kosova. Tad je navedeno da je prihod od koncerata raspodeljen preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Dečjeg fonda Nelsona Mandele i Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. Nismo pronašli koliko je tog novca donirano kao pomoć srpskoj deci sa Kosova.

 

Temeljna anesteziologija

Fejsbuk stranica „Zanimljivo” objavila je 3. septembra fotografiju jedne žene sa maljem, proprativši sadržaj sledećim rečima: „Matilda Kravford, anesteziolog, pozira za fotografiju 1894. godine. Izvor fotografije: Zee2A/reddit.”

Fotošopirana ilustracija i originalna slika (izvor: Diskaveri)

Ova fotografija se, uz iste navode, i ranije delila: na engleskom (pomenuti Redit nalog), na srpskom (u junu 2022. godine), ali i na drugim jezicima. Međutim, niti je osoba sa slike Matilda Kravford, niti je osoba sa slike anesteziolog, niti je slika nastala krajem 19. veka.

Fotografija potiče iz američkog rijaliti-programa „Amish Mafia” koji je emitovan od 2012. do 2015. godine. Osim što je slika učesnice Meri Trojer postala crno-bela, na glavu joj je dodata i bolničarska kapa s crvenim krstom. „Fejk investigejšen“ je 2021. godine na svom Tviter nalogu takođe pisao o ovoj manipulaciji fotografijom.

 

Ne sin, već pisac

Na Tviteru je 10. septembra objavljen par fotografija s ciljem da se ukaže na razliku između – kako se navodi – „organskog i prskanog“. Na prvoj slici su predsednik Belorusije i njegov sin (u odelima), a na drugoj, navodno, predsednica Estonije i njen sin, obučeni u haljine.

Pošto se fotografija bivše estonske predsednice Kersti Kaljulaid i ranije delila na društvenim mrežama, neki portali za proveru činjenica su već istražili ovu temu i utvrdili identitet osobe na navedenoj fotografiji (1, 2, 3, 4).

Kaljulaid ne pozira sa svojim sinom: na fotografiji je estonski pisac i društveni aktivista Mik Pernits, a uslikani su 2020. godine na događaju na kome su tadašnja predsednica i bivši ministar pravde Estonije odavali počast ljudima koji su doprineli prevenciji seksualnog nasilja. Jedan od njih je bio i Mik Parnits, koji je bio pozvan zbog svoje Instagram kampanje „Nije u redu“.

Zanimljivo je da je Pernitsova navedena nagrada povučena, i to zbog govora koji je održao na navedenoj ceremoniji. U svom kontroverznom govoru Pernits je naveo tvrdnju da je estonska porodica najopasnije mesto za dete, ali i za odraslu ženu, aludirajući na opasnosti seksualnog zlostavljanja koje se u Estoniji uglavnom dešava unutar porodica. Zbog ovog je tadašnji ministar Raivo Aegio, koji mu je i uručio nagradu, povukao svoju odluku. I Peritsov govor i odluka ministra su bili povodi za rasprave u estonskim medijima (1, 2, 3).

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA