Stefanu Kosanoviću posebna pohvala Međunarodne asocijacije sportskih novinara


Analiza „Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti” novinara Stefana Kosanovića koja je objavljena na FakeNews Tragaču prošle godine našla se među tri najbolje sportske priče mladih novinara na svetu u izboru Međunarodne asocijacije sportskih novinara. Kosanović je dobio posebnu pohvalu za istraživanje ovog strukovnog udruženja, a njegova priča o Saši Sredanović bila je i druga najbolja u kategoriji mladih novinara koji sadržaje objavljuju u pisanom formatu.

Nagrade za priče iz oblasti sportskog novinarsta petu godinu za redom dodeljuje Međunarodna asocijacija sportskih novinara koja ove godine slavi stogodišnjicu svog postojanja. Ovogodišnje nagrade dodeljivale su se u šest kategorija, a domaćini su primili čak 1887 prijava. Međunarodna asocijacija sportskih novinara je esnafska organizacija sa više od 9.500 članova širom sveta.

Saša Sredanović privukla je veliku pažnju javnosti tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, kada je tvrdila kako je Reprezentacija Srbije „jedina evropska reprezentacija na Mundijalu u Kataru koja je otputovala bez psihologa“. Vođen ovom lažnom tvrdnjom, Stefan se zainteresovao za profesionalnu karijeru Saše Sredanović, koju je više desetina medija tokom proteklih godina predstavljalo kao ekspertkinju za sportsku psihologiju. Ispostavilo se da je biografija Sredanović koju je ona predstavljala u medijima u najmanju ruku prenapumpana.

Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti

Svi klubovi za koje je Saša Sredanović navodno radila – Real Betis, Olimpija Ljubljana, Atletik Bilbao i Barselona – demantovali za FN Tragač saradnju sa njom. Nadalje, Saša Sredanović tvrdila je na društvenim mrežama da je završila kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, konkretno „Maastriht University of clinical psychology“, ali takva institucija ne postoji. Konačno, kada smo pokušali da stupimo u kontakt sa Sašom Sredanović, na mejlove naše redakcije stigla je „opomena pred tužbu“ izvesne advokatske kancelarije Zejaković. Ta kancelarija ne postoji, što nam je potvrđeno i u Advokatskoj komori Beograda, čiji je logo zloupotrebljen u „opomeni“.

FakeNews Tragač

 

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA