Jelena Jovović i Stefan Janjić dobitnici nagrade „Dragan Janjić” za medijsku pismenost


Novinari FakeNews Tragača Jelena Jovović i Stefan Janjić dobitnici su ovogodišnje Nagrade za medijsku pismenost „Dragan Janjić” u konkurenciji medijskih profesionalaca. Nagrada im je pripala za analizu „Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi Između dva sveta”u okviru koje su istraživani navodi Branimira Nestorovića iz njegovog najpopularnijeg publicističkog izdanja.

Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi „Između dva sveta“

Kako se navodi u obrazloženju, žiri smatra da u vremenu kada popularna nauka doživljava procvat, a savremeni mediji otvaraju prostor raznim samozvanim ekspertima i analitičarima, rad Jelene Jovović i Stefana Janjića predstavlja primer kako medijska pismenost može poslužiti i kao vodič za preživljavanje u svetu pesudonauke i teorija zavera.

Nagradu za kategoriju Studenti dobili su Teodora Ćulibrk i Božidar Milovac sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za tekst „Dimenzija medijske manipulacije – stvarnost i iluzija”, objavljen na Univerzitetskom odjeku. Žiri smatra da ovaj rad pokazuje značaj medijske pismenosti koja treba da pomogne u razlikovanju propagandne, poluistinite i profesionalno obrađene informacije. Prema mišljenju žirija  autori su medijsku pismenost povezali i sa važnim problemom sa kojim se istraživačko (ili savremeno) novinarstvo danas suočava – bezbednošću novinara.

Prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović (ekspertkinja za medijsku pismenost), dr Saša Mirković (Fakultet za medije i komunikacije) i Zlata Kureš (izvršna direktorka agencije Beta).

FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA