Peti rođendan FakeNews Tragača


Na današnji dan 2017. godine osnovan je FakeNews Tragač. Naša redakcija je od tada detektovala na stotine dezinformacija, a peti rođendan je prilika da se osvrnemo na pet značajnih rezultata koje smo ostvarili u godini za nama.

Dopunjen i redizajniran edukativni materijal

Redakcija Tragača kreirala je novi vodič za razotkrivanje dezinformacija, koji se sastoji iz pet nivoa: „Kroz prašumu“ (pretraživanje teksta), „Obrni-okreni“ (foto-forenzika), „Kompas i kramp“ (analiza mapa i prostora), „Trostruko W“ (analiza sajtova i mreža) i „Hod unatraške“ (analiza arhiva). Svaki od nivoa upotpunjen je video-materijalom i zadacima na osnovu kojih možete proveriti svoje veštine. Početkom 2023. godine ovom vodiču dodaćemo još tri nivoa: „Bolja dioptrija“ (analiza manipulisanja statistikom i grafikonima), „Prodaja magle“ (analiza manipulativnog oglašavanja) i „Novi izazovi“ (analiza sadržaja koje kreira veštačka inteligencija).

Treninzi i obuke

Redakcija FakeNews Tragača i ove godine je organizovala seriju obuka za učenike, studente, novinare i prosvetne radnike. U novembru smo u Novom Sadu održali naš veliki trening provere podataka za novinare, s fokusom na dezinformacije o nauci. Edukativni materijali FakeNews Tragača bili su deo kurikuluma akreditovanih seminara za prosvetne radnike, koje u oblasti medijske i informacione pismenosti sprovodi Novosadska novinarska škola, osnivač našeg portala. Uz to, kroz Tragačeve obuke prošlo je 170 srednjoškolaca iz Srbije.

Analiza naučne produkcije korona-influensera

Ove godine analizirali smo i podatke o naučnoj produkciji stručnjaka koji su (bili) članovi Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona ili su bili medijski eksponirani u vezi sa pandemijom ovog virusa. Izdvojili smo 22 aktera, a potom istražili nivo njihove naučne produkcije i nivo citiranosti, zaključno s oktobrom 2021. godine. Među posmatranim akterima najviše radova objavila je Darija Kisić Tepavčević, dok najviše radova kao prvi autor potpisuje Zoran Radovanović. Najveći broj citata je preko Gugl skolara utvrđen kod Gorana Stevanovića, a preko Skopusa kod Danice Grujičić. Kompletne rezultate možete pogledati ovde.

Šire analize

Tokom 2022. godine objavili smo devet većih, tematskih analiza. Bavili smo se sadržajima sa Fejsbuk grupe „Stop cenzuri“, narativima satiričnih vesti, narativima lažnih vesti o nauci, analizom dezinformacija o Srbiji u stranim medijima, dezinformacijama o Rusiji pre rata u Ukrajini, ali i dezinformacijama o ratu u Ukrajini. Krajem godine objavili smo analize narativnih trikova u „proročkom“ diskursu, analizu zabluda u medijskim sadržajima o inteligenciji i IQ, a pokušali smo da odgovorimo i na pitanje da li su „Simpsonovi“ zaista predvideli desetine događaja iz budućnosti.

Na kraju, i na početku: analize dezinformacija

Naš tim je tokom prethodnih godinu dana istražio 209 lažnih i manipulativnih sadržaja. Ove sedmice podvukli smo crtu kako bismo videli koji su mediji u tom periodu najčešće širili dezinformacije. Nagradu „Zlatni Pinokio“ za 2022. dobio je Informer, srebro je otišlo redakciji lista i portala „Alo“, a bronza „Srpskom telegrafu“ i njegovom portalu „Republika“. Svim čitaocima zahvaljujemo se na praćenju i podršci, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji nam putem društvenih mreža i onlajn formulara prijavljuju sumnjive medijske sadržaje.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA