Srpske slave novi sjaj: Srbija u stranoj štampi – činjenice i interpretacije


Ako iz medija možemo opipati javno mnjenje jedne javnosti, onda je pisanje strane štampe o nama prilika da saznamo kako na nas gleda jedna druga javnost. To je bar logika kojom se služe mediji kada prenose tekstove svojih inostranih kolega. Međutim, i ovi tekstovi, kako ćemo u nastavku videti, podjednako su pogodni za manipulaciju, dezinformacije i lažne vesti kao i bilo koji drugi medijski sadržaj.

U fokusu našeg istraživanja bile su lažne vesti o Srbiji/Srbima koje su domaći mediji preuzeli iz stranih. Ali to nije sve – u tako postavljen okvir ušle bi i lažne vesti koje potiču iz stranih medija, a koje su domaći mediji preneli bez provere. Takve vesti nisu retkost, ali njihovi tvorci nisu domaći mediji, a ovi su ipak u fokusu rada FakeNews Tragača, tako da ovaj tip sadržaja nije bio predmet našeg istraživanja. Umesto toga, znatno češće i mnogo relevantnije jesu one lažne vesti u kojima domaći mediji prenesu tekst iz strane štampe o Srbiji/Srbima tako što slobodno interpretiraju ili proizvoljno protumače prvobitni tekst te on dobije potpuno iskrivljeno značenje.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA