Fejsbuk grupa „Stop cenzuri“: Šta se krije iza znaka STOP


Od početka 2020. godine paralelno se, sa pandemijom virusa korona, razvijala i infodemija, epidemija neistina. Istraživanje FakeNews Tragača pokazalo je da su se u prvom talasu pandemije, periodu od 12. marta do 12. aprila 2020. godine pojavila najmanje 43 lažna narativa, koji su ukupno preneti 241 put u različitim onlajn i tradicionalnim medijima, pri čemu su detektovani sadržaji samo na Fejsbuku šerovani više od 220.000 puta. To navodi na zaključak da su netačni sadržaji o virusu korona imali izrazit viralni potencijal, pa je tako prosečan sadržaj šerovan putem različitih stranica i profila 927 puta. Fokus dezinformacija je tokom 2020. godine bio na modelima prevencije i lečenja, dok je 2021. prešao na temu vakcinacije.

Jedna od popularnijih Fejsbuk grupa u Srbiji zasigurno je „STOP Cenzuri“, sa više od 320 hiljada članova. Stranica je osnovana 25. marta 2020. godine pod nazivom „Pokret STOP Naseljavanju migranata”. Istog dana ime grupe promenjeno je u „STOP Naseljavanju migranata”, a kasnije, 3. oktobra 2020. vraćeno је u „Pokret STOP Naseljavanju migranata”. Iako je na početku bila namenjena samo migrantskim pitanjima, danas ona ne služi isključivo tome. Grupa je svoj aktuelni naziv – „STOP Cenzuri“ – dobila 20. januara 2021. godine. „Sadržaji ove grupe izgledaju kao vesti u kojima se otkriva ono što su vlade i mediji odlučili da sakriju, ali su im izvori nekredibilni, tvrdnje uglavnom neproverene, a često ne mogu ni da se provere“, navodi BIRN, za koji je novinarka Raskrikavanja Marija Vučić detaljno istražila pozadinu ove grupe.

Analizom koju je sproveo FakeNews Tragač na uzorku od 100 objava o vakcinama iz 2021. utvrđeno je da veliki deo vesti podeljenih putem ove stranice potiče sa portala newsflash.rs, čiji je vlasnik nepoznat. Deljenje objava s portala, umesto putem standardnih tekstualnih statusa / objava, može se tumačiti kao uspešna strategija, budući da portal, makar bio i nepoznat širim krugovima, deluje kao kredibilniji izvor informacija od običnog statusa. Međutim, reč je samo o prividu, budući da Newsflash ne poštuje profesionalne standarde i ne potpisuje svoje novinare, pa u tom kontekstu nema nikakvu kvalitativnu prednost u odnosu na sadržaje objavljene na društvenim mrežama. Analiza je takođe pokazala da opcija komentarisanja u grupi „STOP Cenzuri“ uglavnom služi izražavanju podrške dominantnim stavovima, kao i da su konfrontacije neistomišljenika izuzetno retke, jer je neistomišljenika gotovo i nema. Na ovaj način se fenomen informacionog mehura (babla) ostvaruje u svom najnegativnijem, distopijskom formatu.

Analizu možete preuzeti ovde.

Za FakeNews Tragač
Iva Gajić

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA