Zlatni Pinokio za Informer, Srebrni za Nultu tačku, a Bronzani Srpskom telegrafu


Portal FakeNews Tragač dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Naš tim je svakodnevno istraživao lažne i manipulativne narative i sproveo šest složenijih istraživanja. Prvi na našoj listi je Informer, čime je ovaj medij po treći put zaslužio Zlatnog Pinokija. Na drugom mestu je Nulta tačka, a na trećoj Srpski telegraf. Redakcija FakeNews Tragača je tokom proteklih godinu dana dezinformacije detektovala u 83 medija, čemu treba dodati i veliki broj netačnih sadržaja koji su potekli sa društvenih mreža.

Zlatni PinokioSrebrni PinokioBronzani Pinokio4. mesto5. mesto
2018.AloInformerKurirSrbija danasSrpski telegraf
2019.InformerAloKurirEspresoSrbija danas
2020.AloInformerSrbija danasEspresoKurir
2021.AloInformerEspresoObjektivSrpski telegraf
2022.InformerAloSrpski telegrafObjektivVečernje novosti
2023.InformerNulta tačkaSrpski telegrafSrbin infoAlo

Ove godine primećeno je da su mejnstrim mediji postali znatno oprezniji u iznošenju eksplicitnih, oborivih dezinformacija, i da su se pre odlučivali za miks propagande, senzacionalizma i akrobacije podacima nego za plasiranje direktnih laži. Mogući uzrok vidimo u Metinom programu, koji – kroz saradnju sa redakcijama za utvrđivanje činjenica širom sveta – neistinite sadržaje označava i snižava im vidljivost. Ukoliko izuzmemo novine u tehničkom oblikovanju dezinformacija (AI), sadržajno se nismo susreli s mnogo toga novog: stiče se utisak da se jedne te iste manipulacije iznova recikliraju, pa i u okviru teme klimatskih promena, koja je ove godine znatno zastupljenija nego ranije.

Redakcija Fake News Tragača dodeljuje Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se (naivn0) da će se mediji naredne, 2024. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju.

FakeNews Tragač

 

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA