Zlatni Pinokio za „Alo“, Srebrni za „Informer“, Bronzani za „Espreso“


Portal FakeNews Tragač dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Naš tim je istražio 139 lažnih i manipulativnih sadržaja i sproveo šest složenijih istraživanja. Od ukupnog broja detektovanih sadržaja 18,7% moglo se pronaći u štampanom ili onlajn izdanju Alo, čime je ovaj medij po treći put zaslužio Zlatnog Pinokija. Na drugom mestu našao se Informer, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo 18% sadržaja, a na trećem je Espreso, sa učešćem od 15,1%. Napominjemo da ove procente ne treba tumačiti kumulativno jer se većina lažnih i manipulativnih sadržaja nije zadržala na jednom mediju, već je istovremeno objavljena na više mesta.

2018. 2019. 2020. 2021.
Zlatni Pinokio Alo Informer Alo Alo
Srebrni Pinokio Informer Alo Informer Informer
Bronzani Pinokio Kurir Kurir Srbija danas Espreso
4. mesto Srbija danas Espreso Espreso Objektiv
5. mesto Srpski telegraf Srbija danas Kurir Srpski telegraf

 

Napomena: Nakon proglašenja dobitnika nagrada, Novosadska novinarska škola poslala je saopštenje medijima u kojem je greškom navedeno da je Kurir dobitnik Srebrnog Pinokija. Nakon što je greška uočena, poslata je i ispravka. Novosadska novinarska škola i FakeNews Tragač upućuju izvinjenje redakciji Kurira.

Udeo detektovanih manipulativnih i lažnih sadržaja u mejnstrim medijima ove godine je niži nego prethodnih godina, pre svega zbog činjenice da je najveći deo dezinformacija tokom 2021. detektovan na društvenim mrežama. To se posebno uočava u okviru teme vakcinacije, gde su tabloidi, nasuprot svom prepoznatljivom maniru, izbegavali davanje prostora neutemeljenim i lažnim informacijama o vakcinama.

U periodu od januara do oktobra 2021. portali Raskrinkavanje.ba, Fakenews.rs i Raskrikavanje.rs objavili su ukupno 218 analiza u okviru kojih su dekonstruisani lažni i manipulativni narativi o vakcinama i vakcinaciji na našem govornom području, što bi značilo da je svake sedmice u proseku objavljivano najmanje pet različitih lažnih narativa. Antivakcinalne dezinformacije najčešće su se pojavljivale na Fejsbuku (46% ukupnog broja neistinitih sadržaja), a učešće veće od 1% imali su još samo sadržaji sa Jutjuba (8%), Tvitera (5%), a potom i sa portala Logično (4%), Srbin info (3%), Vaseljenska (2%), Nulta tačka (2%), Alo (2%) i Dokumentarac (2%).

Redakcija Fake News Tragača će narednih dana dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2022. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA