Zlatni Pinokio za „Alo“, Srebrni za „Informer“, Bronzani za „Srbiju danas“

Portal Fake News Tragač povodom svog trećeg rođendana dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Naš tim je istražio 198 manipulativnih sadržaja, najviše do sada, a 23% tih sadržaja moglo se pronaći u štampanom ili onlajn izdanju Alo-a, čime je ovaj medij po drugi put zaslužio Zlatnog Pinokija. Na drugom mestu našao se Informer, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo 19% sadržaja, a na trećem je Srbija danas, sa učešćem od 16%. Napominjemo da ove procente ne treba tumačiti kumulativno jer se većina lažnih i manipulativnih sadržaja nije zadržala na jednom mediju, već je istovremeno objavljena na više mesta.

  2018. 2019. 2020.
Zlatni Pinokio Alo Informer Alo
Srebrni Pinokio Informer Alo Informer
Bronzani Pinokio Kurir Kurir Srbija danas
4. mesto Srbija danas Espreso Espreso
5. mesto Srpski telegraf Srbija danas Kurir

Iza nas je veoma izazovna godina, koja nas je iznova podsetila da dezinformacije nisu samo stvar zarade i zabave, već da se, nažalost, njima neretko ugrožavaju nečije zdravlje, bezbednost, integritet, pa i život. Regionalna mreža SEE Check je, uporednom analizom 762 istraživačka teksta portala FakeNews Tragač i Raskrikavanje.rs (Srbija), Faktograf (Hrvatska), Raskrinkavanje.ba (Bosna i Hercegovina), Raskrinkavanje.me (Crna Gora) i F2N2 (Severna Makedonija) došla do ukupnog broja od 4.654 lažnih i manipulativnih narativa o virusu korona na našem govornom području. Među 20 najčešćih izvora tih narativa čak 15 je registrovano u Srbiji, a vodeća mesta zauzimaju Alo, Srbija danas, Informer, Espreso i Kurir.

Ovo je bila godina u kojoj je FakeNews Tragač imao najviše posla do sada. Objavili smo čitav niz dekonstrukcija lažnih i manipulativnih vesti o koroni, čemu smo posvetili i posebnu publikaciju. Mnogi mediji su ispravili pogrešne navode zahvaljujući našim analizama, između ostalih i Vašington tajms. U februaru smo dočekali da Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica, više od godinu dana nakon naše prve analize o njegovim plagiranim kolumnama za Kurir, prestane da ih piše, tj. prepisuje. U 2021. godinu ulazimo s novim sajtom, proširenim timom, velikim entuzijazmom, kao i pozivom čitaocima da nam i dalje prijavljuju sumnjive medijske sadržaje na koje naiđu.

Redakcija Fake News Tragača će narednih dana dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2021. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju.

FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.