Novinarka Vašington tajmsa priznala grešku, Vučić nije pretio pucanjem


Novinarka „Vašington tajmsa“ Šeril K. Čamli objavila je danas u svom tekstu informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pretio da će vojska upucati one koji ne poštuju pravila socijalnog distanciranja za vreme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Ipak, ovako nešto Vučić nije izgovorio.

Redakcija FakeNews Tragača je zbog ove sporne informacije kontaktirala autorku teksta, koja je isprva rekla da je informacija istinita i da u tekstu postoji hiperlink ka stranici koja ovu izjavu potvrđuje. Iako je tekst sadržao više hiperlinkova, i dalje nije postojao izvor koji potkrepljuje tvrdnju novinarke.

Na novi mejl naše redakcije, uz objašnjenje da se pomenuta pretnja pucanjem ne može pronaći nigde sem u tekstu „Vašington tajmsa“, Čamli objašnjava da je reči ipak pogrešno interpretirala, te da će sporne rečenice izbaciti iz svog teksta.

Ona je ubrzo to i uradila uz belešku autora na vrhu teksta, gde napominje da je sporna informacija izbrisana.

Ovu vest, pre našeg razgovora sa autorkom, preneo je portal Srbin.info, koji je u tekstu pored te informacije pogrešno preneo još dve. Naime, tekst „Vašington tajmsa” poredi stanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Srbiji, pa je portal Srbin.info u priči koja se ticala zatvaranja crkava u SAD-u tu meru pripisao Srbiji. Na kraju teksta navode da je zaključak originalnog teksta „i više nego ponižavajući za Srbiju” pošto glasi: „Na kraju krajeva, da li iko može da zamisli da sveštenik u Americi, bude uhapšen jer je održao službu u crkvi“. Srpski portal je ovaj segment loše preveo, pa i sâm došao do pogrešnog zaključka, pošto su upravo u SAD-u uhapsili sveštenika koji je održao službu u crkvi za vreme zabrane okupljanja zbog pandemije. Pogrešnu interpretaciju je preneo i portal Sandžak, kao i Naša borba.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA