Stefanu Kosanoviću Nagrada „Dragan Janjić“ za 2023.


Novinar FakeNews Tragača Stefan Kosanović dobitnik je nagrade „Dragan Janjić“ za 2023. godinu, za analizu „Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti”. Kako se navodi u obrazloženju odluke, Stefan je nagradu u kategoriji Studenti dobio zbog borbe „za podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama”.

„Transparentnost postupka izrade ovog teksta mogu i treba da posluže kao praktičan primer za sve one koji žele da mu se priključe u ovoj misiji medijskog opismenjavanja koja je u značajnoj meri opredelila žiri u procesu ovogodišnjeg nagrađivanja u studentskoj kategoriji”, navodi se, između ostalog, u saopštenju žirija.

Stefan je diplomirao na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a trenutno na istom odseku završava master studije Komunikologije. Redakciji FakeNews Tragača priključio se 2020. godine. Učestvovao je u mnogim projektima koje za cilj imaju unapređenje medijske pismenosti u Srbiji i regionu. Dodatne veštine i iskustva izveštavanja o marginalizovanim grupama stekao je na rezidencijalnim boravcima u Španiji, Letoniji, Nemačkoj i Portugalu.

Nagradu u kategoriji profesionalaca osvojila je Dobrinka Kuzmanović, za tekst „Od ‘digitalnih urođenika’ do ‘digitalnih kretena’ ‒ mladi i digitalni jazovi”. U saopštenju žirija navodi se da je njen rad rezultat višegodišnjeg naučnog izučavanja (digitalne) medijske pismenosti mladih.

Nagradu „Dragan Janjić” ustanovili su Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije u znak sećanja na jednog od osnivača agencije Beta i NUNS-a, čiju je karijeru obeležila borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene. Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu dr Marijana Matović, Fakultet političkih nauka, dr Saša Mirković, Fakultet za medije i komunilacije i Zlata Kureš, izvršna direktorka agencije Beta.

 

Slučaj „Saša Sredanović”

Saša Sredanović privukla je veliku pažnju javnosti tokom prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, kada je tvrdila da je Reprezentacija Srbije „jedina evropska reprezentacija na Mundijalu u Kataru koja je otputovala bez psihologa“. Vođen ovom lažnom tvrdnjom, Stefan se zainteresovao za profesionalnu karijeru Saše Sredanović, koju je više desetina medija tokom proteklih godina predstavljalo kao ekspertkinju za sportsku psihologiju.

Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti

Ispostavilo se da su svi klubovi za koje je Saša Sredanović navodno radila – Real Betis, Olimpija Ljubljana, Atletik Bilbao i Barselona – demantovali za FN Tragač saradnju sa njom. Nadalje, Saša Sredanović tvrdila je na društvenim mrežama da je završila kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, konkretno „Maastriht University of clinical psychology“, ali takva institucija ne postoji. Konačno, kada smo pokušali da stupimo u kontakt sa Sašom Sredanović, na mejlove naše redakcije stigla je „opomena pred tužbu“ izvesne advokatske kancelarije Zejaković. Ta kancelarija ne postoji, što nam je potvrđeno i u Advokatskoj komori Beograda, čiji je logo zloupotrebljen u „opomeni“.

FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA