Globalni narativi i lokalni akteri: Analiza dezinformacija o ratu u Ukrajini ― prvih 150 dana

Platforme za utvrđivanje činjenica iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore identifikovale su više od 1.500 netačnih ili manipulativnih objava o ratu u Ukrajini tokom prvih 150 dana sukoba.

SEE Check mreža je na osnovu podataka do kojih je došlo pet redakcija, Raskrinkavanje.ba (BIH), Raskrinkavanje.me (CG), Raskrikavanje.rs (SRB), Fakenews Tragač (SRB) i Faktograf (HR) – objavila istraživanje najrasprostranjenijih dezinformativnih tvrdnji i narativa o ratu u Ukrajini tokom prvih 150 dana, odnosno pet meseci sukoba, kao i najčešćih izvora takvih tvrdnji u regiji.

Zbog istog ili sličnog govornog područja, u većini zemalja okupljenih u regionalnoj SEE Check mreži fact-checking portala – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji – na društvenim mrežama dominiraju isti ili slični sadržaji. Od 20 pojedinačnih izvora s najviše ocenjenih članaka, njih 16 je iz Srbije, dva iz Crne Gore i dva iz BiH.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.