Negiranje očiglednog: Relativizacija klimatskih promena kroz dezinformacije


Klimatske promene su jedan od najozbiljnijih izazova današnjeg vremena i dugoročni trend koji baca senku na budućnost civilizacije. One su simptom planete koja se zagreva po stopi koja je presedan. Zemljinu klimu su oduvek menjali prirodni procesi, poput promena u sunčevom zračenju, Zemljinoj orbiti oko Sunca, okeanskim strujama i sl. Međutim, nauka i egzaktna temperaturna merenja nedvosmisleno zaključuju da od druge polovine XVIII veka, tj. industrijske revolucije, promene u klimi nisu tek prirodna neminovnost, već uglavnom dolaze od ljudskih aktivnosti koje su povećale koncentraciju gasova s efektom staklene bašte zbog sagorevanja fosilnih goriva, ali i promena u korišćenju zemljišta, seče šuma, širenja pustinja, itd.

Mnoge promene uočene u klimi su bez presedana u hiljadama, ako ne i stotinama hiljada godina. Smatra se da su one glavni pokretač povlačenja lednika na Antarktiku, rasta nivoa mora, zagrevanja i zakiseljavanja okeana, ali i uzrok za pojavu više od 90% prirodnih katastrofa kao što su poplave, oluje (naročito tropski cikloni, tajfuni, tornada i uragani), suše, šumski požari, čija su povećana učestalost i intenzitet, uključujući i lokacije na kojima je to bilo neuobičajeno u prošlosti, doveli do ekonomskih i ljudskih gubitaka.

Danas, kada su ljudi zapljusnuti talasom informacija kojih je više nego ikada, postaje sve teže razumeti šta je istina, pa klimatske dezinformacije, koje izazivaju sumnju u naučne teorije ili pokušavaju da diskredituju nauku o klimatskim promenama, prete da postanu ravnopravne sa informacijama. Problem se dodatno usložnjava kada se netačni stavovi šire društvenim mrežama sa milionima pregleda, što dodatno uvećava rizik od širenja dezinformacija i teorija zavera o temi koja se tiče svih nas i čije posledice svakodnevno osećamo.

Raskrinkavanje.me i FakeNews Tragač donose pregled manipulativnih narativa o klimatskim promenama u publikaciji pod naslovom „Negiranje očiglednog: Relativizacija klimatskih promena kroz dezinformacije“. Publikaciju možete preuzeti ovde.

Jelena Jovanović, Raskrinkavanje.me
Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA