Homer Simpson & crni labud


„Dvadeset i jedan put kada su Simpsonovi uspešno predvideli budućnost!“ (Insider), „Simpsonovi su predskazali budućnost, ponovo“ (Bloomberg), „Još 13 predviđanja iz Simpsonovih“ (Game spot), „Celokupna lista tačnih prognoza iz Simpsonovih“ (Koimoi), „Prognoze Simpsonovih za 2023. koje će vas naježiti“ (Irish mirror)… Ovo su samo neki od naslova kojima bismo mogli sumirati široko rasprostranjeno uverenje da u najdugovečnijoj crtanoj seriji, nastaloj 1989. godine, postoje naznake za sve krupne događaje koji su pred nama.

Ono što nisu mogli futuristi, demografi i profesionalni prognozeri Simpsonovi rade kao od šale: oni su znali i za pandemiju, i za rat u Ukrajini, ali i za Donalda Trampa kao predsednika, za stravičnu eksploziju u Bejrutu i izbijanje epidemije majmunskih boginja godinama pre nego što se sve to desilo. A da li je zaista tako? U ovoj publikaciji sabrali smo 45 „predviđanja“ Simpsonovih kako bismo videli koliko je magije prisutno u popularnim prognozama iz ove serije, a koliko dezinformacija, koincidencija i igre „na sigurno“.

U zaključnom poglavlju razmotrili smo karakteristike ove crtane serije koje podupiru ideju o njenim proročkim sposobnostima. Kako na percepciju „tačnih“ prognoza utiču apofenija, hajndsajt efekat i Bader-Majnhof fenomen, ali i teorija Nasima Taleba o crnim labudovima? Publikaciju možete preuzeti ovde.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA