Pretraživanje teksta


Iako deluje da nema ničeg lakšeg od pretraživanja teksta na internetu, taj proces ponekad ume da izgleda kao traženje igle u plastu sena. Ukoliko pokušavate da pronađete naziv glavnog grada Burkine Faso ili atomski broj cinka, Gugl će vam u sekundi izbaciti „info-kutiju“ baziranu na podacima sa Vikipedije. Ukoliko je vaše pitanje kompleksnije, recimo „Po čemu je poznata Burkina Faso?“, Gugl će vam i ovde ponuditi brz mehanizam, prikazan kroz listu često postavljenih pitanja:

Međutim, šta činiti ako nam je potreban neki vrlo specifičan podatak – recimo o procentu mladih iz Burkine Faso koji nakon osnovne škole upišu i srednju? U tom slučaju je od velike važnosti da Guglu „olakšamo“ posao izborom adekvatnih ključnih reči, ali i da po potrebi aktiviramo posebne komande koje će pretragu učiniti preciznijom. Primera radi, ako pretpostavimo da bismo traženi podatak mogli da pronađemo u nekom naučnom radu, mogli bismo direktno da odemo na Google Scholar. Ukoliko postoji šansa da je podatak sadržan u nekom PDF fajlu, u polje pretrage ukucaćemo filetype: pdf.

U videu koji sledi objašnjene su najčešće korišćene komande.

Prilikom pretrage od velike pomoći mogu biti i alatke koje nam Gugl nudi u svom dodatnom meniju. One nam omogućavaju da se fokusiramo na konkretan jezik ili konkretan period. Zašto je to važno? Ukoliko su vam potrebne informacije o Islandu na domaćim sajtovima, može se desiti da među rezultatima dobijete i mnoštvo irelevantnih rezultata o ostrvima na engleskom jeziku, na kom je island reč za ostrvo. Fokusiranje pretrage na srpski jezik eliminisaćete ovu mogućnost. Sa druge strane, fokusiranje na određeni period odstraniće sve rezultate koji su objavljeni „prerano“ ili „prekasno“. U videu koji sledi pogledajte kako nam je to pomoglo da ustanovimo da je jedna sumnjiva vest zapravo potekla sa satiričnog portala.

Evo još nekoliko korisnih saveta:

 

Sada je vreme da proverimo koliko dobro vladate tehnikama pretrage. Pokušajte da proverite da li su tvrdnje pred vama tačne ili ne, a odgovore možete pronaći ovde.

Naposletku, ako vas kojim slučajem zaista zanima koliki procenat mladih u Burkini Faso upisuje srednju školu, odgovor možete pronaći u ovom naučnom radu.

Sledeća lekcija: Foto-forenzika

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA