Srbija (još) ne zabranjuje plastične kese


Većina domaćih medija prenela je vest o tome kako Srbija zvanično zabranjuje plastične kese, pozivajući se na Ministarstvo zaštite životne sredine kao izvor i na propis koji oni pripremaju. Međutim, to Ministarstvo ne zna ni kako će izgledati novi propis, ni kad bi mogao biti donet.

’’U ovom trenutku, ne možemo tačno navesti sadržinu novog propisa koji će se primeniti i u Srbiji’’, stoji u njihovom odgovoru našem portalu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je svojom izjavom demantovao navode da Srbija zabranjuje kese i rekao da će, ukoliko bude potrebno, razmotriti zabranu upotrebe plastičnih kesa.

“Kada procenimo da je to (zabrana upotrebe plastičnih kesa) potrebno i moguće, mi ćemo to uraditi”, kazao je Trivan i dodao da će se najpre sačekati rezultati akcije naplate plastičnih kesa u trgovinama, što bi trebalo da smanji njihovu upotrebu.” (Agencija Beta, N1)

Ovom izjavom ministar rasvetljava nedoumicu da li se kese zabranjuju ili se takva mera tek razmatra, ali unosi i novu zabunu.

On navodi da će se “najpre sačekati rezultati akcije naplate plastičnih kesa u trgovinama” a kese zapravo naplaćuje samo jedan lanac prodavnica – Shop&Go kompanije “Deleze”.

Dakle, ne radi se o akciji koja se sprovodi u svim radnjama i iza koje stoji regulativa države, o čemu je naš portal već pisao.

Pometnju je uneo i dnevni list Politika u tekstu “Srbija i zvanično zabranjuje tanke plastične kese” sledećim navodom:

“Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine, koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo države članice, ali u Ministarstvu nam je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa’’.

Politika se poziva na Direktivu, za koju smo utvrdili da ne postoji. U januaru je na nivou Unije doneta samo Strategija, ali ne i Direktiva o plastici.

Prema najavama, nova Direktiva bi trebalo da se nađe pred EU institucijama tek u maju. Dokument koji je u proteklom periodu regulisao smanjenje potrošnje kesa, donet je 2015. godine i to jeste bila Direktiva.

Tada su zemljama Unije ostavljene četiri godine da donesu mere kako bi se postigao takav cilj, a jedna od mera je i obavezna naplata tankih plastičnih kesa u državama članicama do kraja ove godine.

Smanjenje dakle ne znači zabranu upotrebe kesa. Ukoliko bi Srbija uskoro i odlučila da ih zabrani, to nikako ne bi moglo trenutno da se sprovede.

Primera radi, u Francuskoj, za sada jedinoj zemlji koja je zabranila upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, zakon donet 2016. godine predviđa da se od 2020. godine proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu zamene onim od biorazgradivog materijala.

Tako je proizvođačima ostavljen rok od četiri godine da se prilagode toj meri.

 

Autorka: Nevena Bogdanović

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA